Reseptit

Reseptipankkini perinteisessä kirja-muodossa

Reseptipankkini perinteisessä kirja-muodossa

Tämän blogin reseptit on julkaistu lähinnä itseäni ja lähipiiriäni ajatellen (toki toivon, että resepteistä ja vinkeistä on apua muillekin blogiin eksyville!). Meillä herkutellaan vegaanisesti, ilman eläinkunnan tuotteita ja välillä lähipiiriä tuntuukin kummastuttavan, että mitäs ihmettä meillä sitten oikein syödään kun mm. liha, maito ja kananmunat jätetään pois. Blogin reseptiosion kautta haluankin tarjota kurkistuksen meidän perheen ruokapöytään ja kenties siten auttaa lähipiiriäkin mieltä askarruttavissa ruoka-asioissa.

En ole koskaan aiemmin ollut erityisen kiinnostunut keittiöhommista tai edes ruoasta (herkut toki ovat aina maistuneet vähän liikaakin) ja mentaliteettini onkin ollut lähinnä sen suuntainen, että syön koska on pakko. Edelleenkin koen hiukan rasittavana sen, että ihmisen täytyy syödä monta ateriaa päivässä voidakseen hyvin (eikö yksi ateria päivässä/viikossa/kuukaudessa riittäisi?) mutta sentään ruoanlaitto on tullut kuvioihin. Sen jälkeen kun eläintuotteet muutama vuosi sitten jäivät ruokavaliostani yksi kerrallaan pois, alkoi myös ruoanlaitto ja leivonta kiinnostaa ja pian sitten jäinkin jo vähän koukkuun: keittiössä häärääminenhän olikin aika kivaa!

Tärkeää keittiötouhuissa mielestäni on rohkeus. Rohkeus kokeilla ja kuulostella, maustella ja makustella, sillä kukapa tietää mitä kaikkea ihanaa oudotkin ainekset voivat saada keskenään aikaan ennen kuin niille antaa mahdollisuuden! Olen aina ollut jonkin verran nirso ja erityisesti ruokien purutuntuma on ollut minulle tärkeää valitessa, mikä menee jatkoon ja mikä ei. Olen kuitenkin oppinut ihan vasta viime vuosina, että makunystyrät tarvitsevat aikaa tottua uusiin asioihin eikä jotakin tiettyä ruokaa tai ainesosaa yleensä kannata ensimaistamalta hyljätä jos se ei miellytä joko maultaan tai purutuntumaltaan. Itselläni esimerkkinä tästä toimii sienet: olin koko ikäni inhonnut kaikkia sieniä kunnes aloin pikkuhiljaa niihin totuttelemaan ja nyt esimerkiksi kantarellit ja suppilovahverot ovat jo herkkuani! Sipulit (valko- ja ruohosipulia lukuunottamatta) ja oliivit eivät tosin uppoa vieläkään. Kaikki eivät tietenkään tiettyjä ruokia koskaan opi syömään eikä tarvitsekaan – kunhan niille outouksille ja ällötyksillekin antaa edes mahdollisuuden.

Huomaathan, että Hurinapajan reseptit ovat puhtaasti harrastelijan käsialaa ja siten eivät välttämättä täydellisiä versioita siitä mitä ne voisivat olla. Kaikilla resepteillä syntyy kuitenkin varsin pätevää ja maukasta vegaanista ruokaa. Saatanpa joskus päivittääkin jotain reseptiä jos ajan saatossa huomaan, että paremminkin voisi tehdä.

Kuvat valmiista tuotoksista ovat lähinnä kännykameratasoa ja huonossa valossa otettuja, koska 1) ruokakokeiluni ovat monesti valmiita vasta päivän jo pimennyttyä, 2) en halua ottaa kuvaamisesta ja kuvista sen enempää paineita tai hifistellä, ja 3) haluan myös ihan tarkoituksella säilyttää keittiöharrastelijan rosoisen kädenjäljen kuvissakin.

Jos ja kun haluat tutustua myös kokeneempien ja/tai ammattimaisempien kattila-ja-kaulin-ihmisten resepteihin niin suosittelen mm. seuraavia sivustoja, joista on itselleni ollut valtavasti apua ja hyötyä: chocochili.netkamomillankonditioria.comvegaanihaaste.net, pidempikorsi.tumblr sekä vegaaninenversio.blogspot. Kirjoista suosittelen tutustumaan mm. sen nimisiin opuksiin kuin Vegaanin keittiössäViiden tähden vegaaniVegaanin keittokirjaTuulispään leivontakirja, Saa vaivata sekä Yllin kyllin – herkkuja isolle ja pienelle joukolle. Jos haluat, voit ladata koneellesi tai tilata ilmaisen paperiversion tiiviistä kasvissyöjän infopaketista täältä.

Kuvakaappaus hakuvaihtoehdoista

Kuvakaappaus hakuvaihtoehdoista

Nyt kun keittiökoukutukseni pääsee pikkuhiljaa julkisuuteen Hurinapajan kautta, huomaan palavani innosta kokeilla taas jotain uutta – mutta myös niitä vanhoja rakkaita ja luotettavia.

Reseptejä voit hakea blogin hakutoiminnon, arkiston, kategorioiden tai avainsanojen avulla, jotka sijaitsevat oikeassa sivupalkissa (ks. kuva). Mobiilin käyttäjille tiedoksi, että sivupalkista tulee mobiilissa usein alapalkki, joten rullaati rullaati.

Ja vielä ennen kuin päästän sinut Hurinapajan reseptien pariin, kerron, että tätä nykyä blogissa kommentointi ei ole mahdollista, mutta jos sinulla on jotain resepti-asiaa niin nakkaa sähköpostilla heivuu@gmail.com.

(marraskuu 2015)

 

Mainokset