Masennuksella kohti joulua

Helmikuussa se alkoi ja elo-syyskuun muutamaa helpottavaa viikkoa lukuunottamatta se on jatkunut näihin päiviin asti, masennus. Olin jo melkein unohtanut miltä pitkäkestoinen masennus tuntuu, niin kauan edellisestä oli.

Masennus on sitä, että väsyttää lähes koko ajan mutta silti ei välttämättä saa unta. Masennus on sitä, että mikään ei kiinnosta ja vaikka kiinnostaisikin niin mitään ei jaksa. Masennus on sitä, että ahdistaa ja on vaikea lähteä kotoa minnekään. Masennus on sitä, että tuntuu ettei jaksa olla ihmisten kanssa vaikka todellisuudessa tarvitsee seuraa. Masennus on sitä, että ajatukset kiertää samaa synkkää kehää eikä toivoa paremmasta ole näkyvissä. Masennus on pimeää, kylmää ja hellittämätöntä.

Tänä jouluna en tee suursiivouksia, jos niitä pienempiäkään, enkä kokeile mitään uutta joulureseptirintamalla. Piparkakkuja, karjalanpiirakoita ja laatikoita en tee vaan ostan ne valmiina. Sukulaisia en tapaa enkä joulurientoihin osallistu jos tuntuu etten jaksa. Suklaata syön ehkä tavallista enemmän. Ja tämä kaikki on ihan ok.

Tänä jouluna keskityn niihin hyvän olon ja lämmön tunteisiin, joita joulu tuo tullessaan ja yritän pitää niistä kiinni kynsin hampain. Taistelen masennuksen alhaisinta alhoa vastaan kaikin voimin kuunnellen joululauluja, tuoksutellen joulun tuoksuja ja katsellen kaunista joulukuustani maailman mahtavin kumppani rinnallani.

Erikoista kyllä, vaikka perusvireeni on synkkä ja alakuloinen niin siitä huolimatta joulumieli saapui sydämeeni muutama päivä sitten. Outo mutta onnellinen sattumus, jonka otan kiitollisena vastaan. Masentuneellehan joulu voi olla hyvinkin raskasta aikaa jos ei jaksa panostaa joulun tekemiseen eikä joulumieltä kuulu ei näy. Minun joulumieleni ei onneksi tänä vuonna tunnu olevan kiinni tekemisestä vaan vain olemisesta jouluisessa mielentilassa, ja sehän sopii.

Tänä jouluna minulla on vain yksi lahjatoive ja se on se, että masennus olisi kärsitty pian pois ja mörkö poistuisi elämästäni. Niin, ja maailmanrauhaa toivon. Aina tietenkin maailmanrauhaa.

Hyvää joulun odotusta kaikille, toivon paljon lämpöä, toivoa ja rakkautta sydämiinne!

P.S. Hurinapajan viime vuoden joulureseptit löytyy tästä. Tänä vuonna samanlaista blogausta ei ole odotettavissa.

Joulukuusi

***

Asiallinen kommentointi on Hurinapajassa aina tervetullutta, sen sijaan kaikenlainen möyhkääminen ei. Hurinapaja julistautuukin möyhkäämisvapaaksi alueeksi. Lue lisää kommentoinnin säännöistä.