Eläinten päivä ja Eläinten viikko

Eläinten päivä ja Eläinten viikko jatkavat Hurinapajan teemaa Huomiopäivät.

Eläinten päivää vietetään valtakunnallisesti ja kansainvälisesti aina lokakuun 4. päivä. Eläinten päivästä käynnistyy myös Eläinten viikko, jota vieteään 4.-10.10. Ensimmäistä Eläinten päivää vietettiin Berliinissä vuonna 1925, päivämäärä oli tuolloin 24.3 mutta päivä muutettiin pian lokakuun neljänneksi, virallisesti vuonna 1931. Lokakuun neljäs valikoitui Eläinten päiväksi Fransiscus Assisilaisen muistopäivän mukaan. Suomessa Eläinten viikkoa on vietetty SEY:n aloitteesta vuodesta 1959 asti.

Eläinten päivänä ja Eläinten viikolla on yleensä aina jokin teema, johon tapahtumia järjestävät järjestöt, Suomessa huomattavimmin SEY ja Animalia, kiinnittävät erityistä huomiota. Tänä vuonna SEY:n teemana on hevonen ja Animalian teemana on uusi, 29.9 alkanut #Lainsuojaton-kampanja, johon kannattaa tutustua ensimmäisenä vaikkapa blogi-kirjoituksen ”Laki suojelee eläintuotantoa, ei eläimiä” tai Animalian tiedotteen kautta – tai miksei myös oman blogikirjoitukseni kautta. Koska olen itse Animalian naisia niin keskityn seuraavaksi vain Animaliaan.

Animalia ja sen paikallisosastot ovat perinteisesti järjestäneet Eläinten päivänä, Eläinten viikolla ja vähän niiden ympärilläkin runsaasti erilaisia tapahtumia, vuoden 2016 tapahtumat on koottu tämän Facebook-tapahtuman alle. Erityisesti haluan nostaa esiin kynttilämuistotilaisuuden eläimille, jota on järjestetty jo useamman vuoden ajan, myös Joensuussa. Kynttilämuistotilaisuus on koskettava, rauhallinen tapahtuma, johon voi osallistua kuka tahansa sytyttämällä kynttilän vaikkapa omalle lemmikilleen tai laajemminkin eläimille esimerkiksi kunkin vuoden teeman mukaisesti. Kynttilän voi käydä sytyttämässä tapahtumapaikalla tai vastaavasti sen voi sytyttää kotona ja kenties jakaa sen sosiaalisessa mediassa. Tänä vuonna Joensuussa Ilvespuistossa (eli Keskuspuistossa) Eläinten päivänä klo 18-20 muistetaan erityisesti tuotantoeläimiä, pääset tutustumaan tapahtumaan Facebook-tapahtumasivun kautta.

Pidän Eläinten päivää erittäin tärkeänä huomiopäivänä ja se sekä Eläinten viikko toimivat mielestäni erinomaisena muistutuksena meille ihmisille siitä, että meidän täytyy huomioida paremmin maapallomme toislajiset eläimet niin yhteiskunnassamme kuin jokapäiväisessä elämässämmekin.

Viime vuonna Eläinten päivänä esittämäni sanat pätevät vallan mainiosti tänäkin vuonna:

Toivon tänään(kin), että me pian heräämme pitämään parempaa huolta maapallostamme ja sen kaikista asukkaista. Että me ymmärrämme kaikkien oikeuden ja tarpeen hyvään, omanlaiseensa elämään ja elinympäristöön. Ja että me olemme valmiita varmistamaan omalta osaltamme, että jokainen maapallon asukas -lajista riippumatta- saa mahdollisuuden pyrkiä siihen hyvään, itselleen sopivaan elämään.

Lupaan kaikille karvaisille ja karvattomille, jalallisille ja jalattomille, keuhkollisille ja kiduksisille, että pyrin jatkuvasti kehittymään niin, että tuotan mahdollisimman vähän kärsimystä ympärilleni – silloinkin kun koen sen syystä tai toisesta hankalaksi. Täydelliseksi en koskaan tule, mutta ehkä tarpeeksi hyväksi?

Kuva on vuoden 2015 Eläinten päivän kynttilämuistotilaisuudesta Joensuusta, jonka järjesti Animalia Joensuu.

Kuva on vuoden 2015 Eläinten päivän kynttilämuistotilaisuudesta Joensuusta, jonka järjesti Animalia Joensuu.

***

Asiallinen kommentointi on Hurinapajassa aina tervetullutta, sen sijaan kaikenlainen möyhkääminen ei. Hurinapaja julistautuukin möyhkäämisvapaaksi alueeksi. Lue lisää kommentoinnin säännöistä.