#Lainsuojaton

#Lainsuojaton on eläinten oikeuksia edistävän järjestön, Animalian, uusi 29.9 käynnistynyt kampanja, jolla pyritään kiinnittämään huomiota uuden eläinsuojelulain valmisteluun ja sen myötä eläinten oloihin ja asemaan Suomessa. Animalia kertoo tiedotteessaan, että ”Kampanjalla halutaan kertoa, että vaikka meillä on eläinsuojelulaki, se ei suojele eläimiä riittävästi. Uudesta laista on pian tulossa esitys, mutta näyttää siltä, että se ei tuo mitään merkittäviä parannuksia eläinten oloihin. Kampanjan pääviesti on se, että eläin on Suomessa lainsuojaton.”

Kampanjan kuvastoa. Kuva: Animalia.

Kampanjan kuvastoa. Kuva: Animalia.

Kampanjan avausblogikirjoituksessa todetaan ykskantaan, että ”Laki suojelee nykyistä eläintuotantoa” eikä siis eläimiä, ja kerrotaan, että yli ”55 000 suomalaista on allekirjoittanut vetoomuksen, jossa vaaditaan kuutta perusparannusta lakiin”. Nämä parannukset ovat  Animalian ja SEY:n yhteisen vetoomuksen mukaan seuraavanlaisia (tästä linkistä pääset tutustamaan parannusvaatimuksiin laajemmin):

  1. Eläinten on saatava toteuttaa lajityypillistä käyttäytymistään. Liikkumista rajoittavat parsinavetat ja emakkohäkit on kiellettävä. Samasta syystä turkistarhaus on lakkautettava kokonaan.
  2. Kivuliaat toimenpiteet ilman asianmukaista kivunlievitystä ja kivun hoitoa on kiellettävä. Näitä toimenpiteitä ovat nupoutus eli sarvenalkujen polttaminen vasikoilla ja kastrointi porsailla, lampailla ja poroilla.
  3. Viranomaisille on määrättävä velvollisuus kieltää jalostus, joka aiheuttaa eläimille rakenteellisia tai muita terveysongelmia.
  4. Eläintuotantotiloilla ja teurastamoilla on otettava käyttöön kansalaisille avoin, säännöllinen ja tehokas valvonta.
  5. Koirien ja kissojen tunnistusmerkintä ja rekisteröinti tulee säätää pakolliseksi.
  6. Luonnonvaraisten eläinten käyttö sirkuksissa ja delfinaarioissa on kiellettävä.

Mitä Animalia nähdäkseni vaatii on siis se, että uusi eläinsuojelulaki toteutetaan niin, että uusin tutkimustieto otetaan sitä laadittaessa huomioon. Että eläinten oloihin tehdään parannuksia sen perusteella mitä eläimistä nykyään tiedetään tutkimuksen valossa – ja toisaalta, senkin perusteella mitä meiltä modernina yhteiskuntana odotetaan. Että eläinten olot ja asema paranevat yhteiskunnassamme. Ja samaa vaadin minäkin Animalian sekä edellä mainittujen yli 55 000 ihmisen joukossa.

Vaikka nykyinen hallituksemme onkin historiallisen eläinvihamielinen, kannattaa silti yrittää vaikuttaa. Helpoiten voit tehdä sen allekirjoittamalla jo aiemmin mainitsemani vetoomuksen kanssani. Voit myös esimerkiksi liittyä Animalian kotisivuilla jäseneksi tai ryhtyä kuukausilahjoittajaksi ja siten auttaa eläimiä. Voit myös ottaa yhteyttä suoraan kansanedustajiin ja pyytää heitä huomioimaan eläinten tarpeet ja oikeudet uutta lakia valmisteltaessa, listan edustajista ja heidän yhteystiedoistaan löydät täältä.

Vaadin Animalian tavoin, että uusi eläinsuojelulaki saatetaan ajan tasalle ja eläinten asemaa parannetaan. Meillä on velvollisuus pitää heikommista huolta, ihan lakia myöten. Tehkäämme lainsuojattomista lailla suojattuja!

Uudesta kampanjasta tunnutaan olevan Animalialla oikein tohkeissaan ja toivon, että minun laillani sinäkin vaikutut siitä.

***

Asiallinen kommentointi on Hurinapajassa aina tervetullutta, sen sijaan kaikenlainen möyhkääminen ei. Hurinapaja julistautuukin möyhkäämisvapaaksi alueeksi. Lue lisää kommentoinnin säännöistä.