Kuunnelkaa Gandalfia!

Saruman believes that it is only great power that can hold evil in check. But that is not what I have found. I found it is the small things, everyday deeds of ordinary folk that keeps the darkness at bay. Simple acts of kindness and love.

Vapaa suomennokseni menee seuraavanlaisesti: Saruman uskoo, että vain valtava mahti voi pitää pahuuden kurissa. Mutta minä en usko niin. Olen huomannut, että pahuuden pitää loitolla pienet asiat, tavallisten ihmisten arkipäiväiset teot. Yksinkertaiset ystävällisyyden ja rakkauden osoitukset.

Näin sanoo velho Gandalf elokuvassa Hobitti – Odottamaton matka. Hobitti- ja Taru Sormusten Herrasta -elokuvissa on viisauksia vaikka millä mitalla, mutta tämä pätkä kolahtaa minuun erityisesti. Ja erityisesti juuri nyt.

Elämme aikaa, jolloin jotkut äänekkäät tahot haluavat toiseuttaa, pilkata, vainota ja jopa tuhota kokonaisia ihmisryhmiä – kieltää heitä elämästä samanlaisten mahdollisuuksien ja oikeuksien maailmassa kuin he itse. Elämme aikaa, jolloin maapallomme luontoa ja kantokykyä heikennetään ihmisten itsekkäiden ja lyhytnäköisten toimien seurauksena ennennäkemättömällä vauhdilla. Elämme aikaa, jolloin miljardit eläimet on orjuutettu ja valjastettu ihmiskäyttöön niin ravinnon, viihteen kuin työvoimankin varjolla.

Nyt on se aika, jolloin päätetään sekä ihmisten että koko maapallon tulevaisuudesta. Meidän on päätettävä miten haluamme jatkaa: sallimmeko vihan ja pahuuden ottaa vallan ja muokata yhteiskuntaamme ihmisarvoa polkevaan ja sulkeutuneeseen suuntaan, sallimmeko pelkuruuden ja itsekkyyden tuhota elinehtomme tällä maapallolla, ja sallimmeko eläinten valtavan hyötykäytön jatkua sekä eläinten että maapallon hyvinvoinnin kustannuksella. Vai päätämmekö viedä yhteiskuntaamme ja koko maailmaamme edelleen kohti ihmisoikeuksien ja tasa-arvon toteutumista, kohti entistä elinkelpoisempaa planeettaa ja kohti eläinten riistokäytön lopettamista.

Yksinkertaisesti: haluammeko, että ihan kaikilla tätä palloa tallaavilla on hyvä ja turvallinen olo olla? Eikä tämä ole mitään höpönlöpöä. Sillä kun meistä jokainen huolehtii siitä, että omat sanamme ja tekomme tuovat ympärillemme vain sitä hyvää mitä itsellemmekin toivomme, niin maailma muuttuu kohti sitä, mitä joskus utopiaksikin sanotaan.

Kuunnelkaa siis Gandalfia, sillä hän tietää.

Gandalf tietaa

 

***

Asiallinen kommentointi on Hurinapajassa aina tervetullutta, sen sijaan kaikenlainen möyhkääminen ei. Hurinapaja julistautuukin möyhkäämisvapaaksi alueeksi. Lue lisää kommentoinnin säännöistä.