Tavarat ympärilläni

Omatavaraparastavara.jpg

Olen parhaillaan talonvahtina ja kissanhoitajana äitini luona hänen lomamatkansa ajan. Havahduin siihen, että ärsyttää. Ärsyttää se, että ympärilläni ei ole niitä tuttuja kodin tavaroita. Kaikki on erilaista ja minulla on ikävä jopa omaa, maailman loistavinta tomaattiveistäni, jolla tomaatti halkeaa nikoittelematta ja muussaantumatta.

Kotona haaveilen minimalismista, jotta saisin pursuilevat kaapit ojennukseen – ja sitä kautta mielelleni rauhaa – mutta muualla minulla on ikävä noita kaappeja ja niiden sisältöä. Miksi? Mikä omasta tavarasta tekee niin tärkeää, että kun sitä ei olekaan ympärillä, mielen valtaa ärtymys ja alakulo?

En voi olla pohtimatta ihmisiä, jotka elävät laitosmaisissa olosuhteissa. Miltä vanhuksista tai sairaista tuntuu asua paikassa, jossa kodista ja omasta eletystä elämästä muistuttaa parhaimmillaan vain muutama hassu esine? Voiko sairaalasta tai vanhainkodista tulla koti vaikka tavara ympärillä on suurimmaksi osaksi vierasta?

Äitini ja hänen miehensä menettivät muutama vuosi sitten kotinsa ja sen irtaimiston homeelle. He joutuivat muuttamaan ja jättämään lähes kaikki tavaransa. Siinä meni talon lisäksi niin valokuvat, vaatteet kuin huonekalutkin. Miltä sellainen mahtaa tuntua?

Sain itsekin pienen maistiaisen homeen ja huonon sisäilman aiheuttamista ongelmista, sillä jouduin luopumaan niistä tavaroistani, jotka olivat olleet äitini hometalossa pidemmän aikaa säilytyksessä, etenkin koska oireilin fyysisesti homeesta. Silti, en oikein osaa kuvitella miltä tuntuu menettää kotinsa, kaikki irtaimistonsa ja sitä myöten osa elämästään.

Tavara on vain tavaraa mutta ei sittenkään. Yhdistän moneen tavaraan tunteita, tapahtumia, ihmisiä ja muistoja ja sitä kautta minulla on syntynyt suhde tavaroihini. Jippo lienee siinä, että tunnistaa ne tavarat, jotka ovat omassa elämässä täysin turhia ja raaskii päästää ne menemään. Lupaankin nyt tässä itselleni, että jatkan jo kerran alkanutta tavaroiden vähentämistä entistä ponnekkaammin ja päästän irti niistä tavaroista, jotka joutavat mennä. Ja toisaalta, pidän parempaa huolta niistä tavaroista, jotka ovat oikeasti tärkeitä.

Mutta sitä ennen kärvistelen vielä hetken vieraassa talossa ilman tomaattiveistäni, ilman ihanaa kukkavaasiani ja ilman rakastamaani, pahasti kolhiintunutta keittiönpöytääni.

***

Asiallinen kommentointi on Hurinapajassa aina tervetullutta, sen sijaan kaikenlainen möyhkääminen ei. Hurinapaja julistautuukin möyhkäämisvapaaksi alueeksi. Lue lisää kommentoinnin säännöistä.

2 kommenttia artikkeliin ”Tavarat ympärilläni

 1. Voimia tavaroiden vähentämiseen! 🙂
  Olen miettinyt myös tuota vanhusten laitosasumista, että miltä tuntuu kun lähellä ei välttämättä ole mitään omaa. Yksi isovanhempani vietti useita vuosia laitoksessa, ja loppua kohti hän alkoi haluta yhä vähemmän mitään henkilökohtaista sänkynsä viereen. Ylimääräiset ärsykkeet piti yksi kerrallaan poistaa.
  Ehkä tämäkin on ihmiskohtaista, yksi haluaa ympärilleen muistoja eletystä elämästä, toinen taas missään nimessä ei. Ja jossain pisteessä ne tavarat ovat enää vaan tavaroita, menettävät kokonaan merkityksensä.

  Tykkää

  • Kiitos toivotuksista! Aika surulliselta kuulostaa tuo, että ei halua mitään henkilökohtaista vierelleen, jotenkin ymmärrettävää mutta silti surullista. Kuten sanoitkin, nämä asiat on varmaankin ihan ihmiskohtaisia ja tilanteeseen sidottuja. Omalla kohdallani on vaikea kuvitella, että en haluaisi mitään omaa ympärilleni, mutta kuka tietää jos tavaroista tulee minullekin joskus yhdentekeviä tai ne tuottavat niin paljon surua ja kipua, että sen takia niistä haluaa eroon. Jälkimmäisestä minulla on sen verran kokemusta, että kun kaksi koiraani kuolivat vuoden välein, tunsin viimeisen koiran poismenon jälkeen suurta tarvetta saada heidän tavaransa jonnekin pois. Ilmeisesti se liittyi siihen, että ne tavarat muistuttivat minua kipeästi siitä mitä minulla ei enää elämässäni ollut ja halusin ne pois näkyvistä. Varastoiminen ei riittänyt vaan ne piti saada kokonaan pois, niinpä suurin osa tavaroista lähti maailmalle.

   Tykkää

Kommentointi on suljettu.