Saamelaisten kansallispäivä

Saamelaisten kansallispäivä aloittaa Hurinapajan teemaosion ”Kahdeksan vuodenajan kansaa”, jossa pohdin sekä omaa saamelaisuuttani että saamelaisuutta yleensä.

Saamelaiset niin Suomessa, Ruotsissa, Norjassa kuin Venäjälläkin viettävät yhteistä kansallispäivää aina 6. päivä helmikuuta.

Saamelaisten kansallispäivästä päätettiin saamelaiskonferenssissa jo vuonna 1992 mutta suomalaiseen almanakkaan se merkittiin ensimmäisen kerran vasta vuonna 2004, nuori juhlapäivä vielä siis. Kansallispäivän valinta helmikuun kuudenneksi päiväksi juontaa aina vuoteen 1917, jolloin Trondheimissä pidettiin ensimmäinen saamelaiskokous. Kokousta pidetään merkittävänä muun muassa siksi, että kokouksen myötä saamelaisen poliittisen tietouden katsotaan heränneen.

Saamelaisten kansallispäivä ei ole yleinen liputuspäivä vaikka saamelaiset silloin nostavatkin Saamen lipun salkoon mutta Oktavuohta-nettilehti tietää kertoa, että sekä Suomi, Ruotsi että Norja kuitenkin suosittavat yleistä liputusta.

Saamelaisten kansallispäivää juhlitaan Saamenmaalla eri tavoin ja muualla Suomessa ainakin Helsingissä citysaamelaisten toimesta.

Haaveilen, että joku vuosi lähtisin Saamenmaalle juuri kansallispäivän aikaan ja osallistuisin esimerkiksi Inarissa järjestettäviin juhlallisuuksiin, pukeutuisin saamenpukuun ja juhlisin muun kansan kanssa. Voisihan toki Joensuussakin järjestää omat bileet jonakin vuonna. Tähän asti olen juhlistanut päivää kotosalla lähinnä ajatuksissani ja herkistymällä saamelaisen musiikin parissa.

Hyvää saamelaisten kansallispäivää! Buorre Sámi álbmotbeaivi!

Saamenlippuni on pöytämallia

Saamenlippuni on pöytämallia

***

Asiallinen kommentointi on Hurinapajassa aina tervetullutta, sen sijaan kaikenlainen möyhkääminen ei. Hurinapaja julistautuukin möyhkäämisvapaaksi alueeksi. Lue lisää kommentoinnin säännöistä.

Mainokset