Runebergin tortut eli ruunerit

En ole oikein koskaan ollut Runebergin torttujen perään mutta opettelin pari vuotta sitten tekemään niitä koska ruuneri on ”juanin” lempparileivos. Tosin, ”lempparileivos” on ehkä turhan lievä ilmaisu, Runebergin tortut kun ovat toiselle puoliskolleni pikemminkin kuin kissanminttu kissalle – menee aivan höpelöksi. Joten, aina kun Runebergin päivä lähestyy, alkavat vihjailut torttujen teosta jo hyvissä ajoin – ja kuuleepa niitä aika usein muulloinkin.

runebergit.jpg

Ruunerit

Vegaanisen ruuneriversion tekeminen on todella helppoa ja onnistumiseni on tähän mennessä ollut sadan prosentin luokkaa! Resepti ei ole omani vaan olen sen napannut mainiosta Kamomillan konditoria-blogista. Olen kuitenkin tehnyt pieniä muutoksia alkuperäiseen reseptiin kuten vaihtanut mantelijauhon mantelijauheeseen, vähentänyt suolan määrää sekä lisännyt leivosten kostuttamisen, joka itselleni osoittautui tärkeäksi vaiheeksi vieläkin mehevämmän tortun aikaansaamiseksi.

Minulla on näille leivoksille tarkoitettu torttuvuoka – itse asiassa kaksikin koska teen yleensä kaksinkertaisen annoksen ja pakastan osan ennen hillolla ja tomusokeritahnalla koristelua – mutta näitä voinee Chocochilin tyyliin tehdä myös muffinsivuokiin. Runebergin tortut ovat mielestäni parempia seuraavana päivänä kun ovat ensin jääkaapissa yön yli maustuneet.

Ohjeella tulee 6 torttua.

Tarvitset:

  • 1,5 dl rypsiöljyä
  • 1,5 dl omenasosetta (makeuttamaton)
  • 1,5 dl fariinisokeria (tiiviiksi puristettuna)
  • 0,25-0,5 tl kasvasmanteliaromia (riippuen kuinka tykkäät, itse laitan yleensä vain 0,25 tl)
  • 0,25 tl suolaa
  • 2 dl vehnäjauhoja
  • 0,75 dl kokonaisia manteleita = n. 1 dl jauhetta
  • 1 dl korppujauhoja
  • 1 tl kardemummaa
  • 1,5 tl leivinjauhetta

Kostutusliemi:

  • 1,5 dl vettä
  • 1,5 rkl sitruunamehua
  • 2 rkl sokeria
  • (voit käyttää myös omenamehua edellisten tilalla)

Viimeistelyyn:

  • vadelmahilloa
  • n. 1 dl tomusokeria + tilkka vettä

Tee näin:

  1. Surauta sopivalla laitteella kokonaiset mantelit jauheeksi (käytän Bamix-sauvasekoitinta yhdessä prosessorin kanssa).
  2. Öljyä torttuvuoan kolot kevyesti.
  3. Sekoita öljy, omenasose, fariinisokeri, karvasmanteliaromi ja suola keskenään kulhossa.
  4. Sekoita toisessa kulhossa loput kuivat aineet keskenään ja lisää sitten nesteiden joukkoon. Sekoita tasaiseksi.
  5. Jaa taikina torttuvuoan koloihin niin, että taikinaa on noin puolet-kolmasosa kolosta. Voit vielä painella ilmat taikinasta pois pikkulusikan tai sormen avulla.
  6. Paista 200 asteessa noin 22 minuuttia tai kunnes kokeilutikkuun ei jää enää taikinaa.
  7. Anna torttujen jäähtyä 5-10 minuuttia ennen kuin irroitat ne vuoasta. Anna sen jälkeen jäähtyä hyvin.
  8. Valmista kostutusliemi sekoittamalla kaikki aineet yhteen, anna sokerin liueta nesteeseen. Dippaa tortut liemeen pariksi sekunniksi niin, että kostutat ensin yläosan, sitten käännät ja kostutat tortun alaosan. Halutessasi voit varmaan jättää alaosan kostuttamattakin.
  9. Koverra torttuihin kolot muffinssiporalla tai veitsellä.
  10. Neppaa koloihin vadelmahilloa ja pursota hillosilmän ympärille tomusokerista ja vesitilkasta tekemääsi tahnaa.
  11. Piilota tortuista osa, jottei kaveri syö kaikkea.
Mainokset