Pihabongaus

Lintuja syömässä

Lintuja syömässä

Kompuroin viime vuoden lopulla vahingossa BirdLife Suomen ”Pihabongaus”-sivulle ja hoksasin, että tässäpä minulle ennestään tuntematon tiedostamisen päivä, joka ansaitsee tulla kirjatuksi ”Huomiopäivät” -teemasarjaani! (Tarkalleen ottaen Pihabongaus-tapahtuma kestää kaksi päivää, mutta en anna sen häiritä.)

En tiedä linnuista kovinkaan paljon, enkä harrasta lintubongausta, kenties siksi en moisesta Pihabongauksesta ollutkaan kuullut aikaisemmin vaikka nyt ymmärrän, että se on iso tapahtuma (vuonna 2015 osallistujia 23 000 ja eri bongauspaikkoja lähes 15 000).

Pihabongaus-sivusto tietää kertoa, että Pihabongaus-tapahtumaa on järjestetty näin tammikuun viimeisenä viikonloppuna aina vuodesta 2006 lähtien. Jutun juoni on se, että tapahtumaan osallistuvat tarkkailevat oman pihapiirinsä lintuja tunnin ajan ja raportoivat havainnoistaan BirdLife Suomelle (katso ohjeet Pihabongaus-sivustolta).

Pihabongaus-sivuston mukaan ”Pihabongauksen päätarkoituksena on saada yleisö mukaan tarkkailemaan talvisia lintulaudan ja kotipihan lintuja sekä kiinnostumaan lähiluonnosta. Samalla kerätään arvokasta tietoa maamme talvisesta linnustosta.

Tapahtumaan ei ole ilmoittautumista ja kuka tahansa voi osallistua. Tapahtuma ei kuulemma myöskään ole kilpailu, joten havaintojen määrillä ei sinänsä ole väliä eikä niillä kilpailla. Kilpailuhenkisiä kuitenkin piristänee tieto, että pihabongaukseen osallistuvien kesken arvotaan palkintoja (ainakin vuonna 2016) vaikka niitä voitetaankin vain tuurilla, ei ansioilla.

BirdLife Suomen opettavainen ja lyhyt YouTube-video pihapiirin tavallisimmista linnuista ja niiden ääntelystä kannattaa ehdottomasti katsoa vaikka tapahtumaan ei aikoisikaan osallistua, itseni nimittäin moinen sirkutus sai oikein hyvälle tuulelle.

Aiheesta kiinnostuneita suosittelen tutustumaan myös ”Pihabongaus, 10 vuotta” -yhteenvetoon, jossa kerrotaan selkeästi ja helppolukuisesti ”slaidi”-muodossa Pihabongauksesta ja mitä tapahtuma tutkimuksen kannalta merkitsee sekä esimerkkejä siitä, millaista tietoa tapahtuman avulla on saatu linnuista, jotka viihtyvät lintulaudoillamme ja pihoillamme. Tämän vuoden tapahtuma on myös Facebookissa.

Pihabongaus kuulostaa mielestäni todella hauskalta tapahtumalta vaikka tällä hetkellä minulla onkin hieman vaikea suhde pikkulintuihin: ne kun mielestäni kovin röyhkeästi käyvät parvekkeellani jätöksiä jättämässä ja nuorta, ainakin toistaiseksi lintuja vähän pelkäävää kissaani kiusaamassa. Voisin nähdä itsenikin tapahtumaan osallistumassa, etenkin jos minulla olisi oma piha. Siitä itse asiassa haaveilenkin, että joku päivä minulla olisi piha, jossa ruokkia lintuja. Oma piha mahdollistaisi tämän tyyppisen bongailun milloin vain ja luulen, että tekisin sitä ihan jo mielenkiinnosta seuratakseni minkälaista tyyppiä sitä pihallani milloinkin liikuskelee. Muistiinpanoja olisi sitten myöhemmin mielenkiintoista vertailla.

Ehkäpä ennen oman pihan saamista voisimme ”juanin” kanssa suunnitella kyläreissun tapahtumaviikonlopulle johonkin taloon, jossa lintuja ruokitaan ja yhdessä isäntäväen kanssa pitää bongailutunnin kahvittelun lomassa!

Hauskanpitoa vielä enemmän tykkään siitä ajatuksesta, että meitä taviksia osallistetaan tällaisella matalan kynnyksen tapahtumalla, jonka kautta voimme antaa oman panoksemme tutkimukseen. Sillä tutkimusta ja tilastointia vartenhan Pihabongauksen havaintoja pyydetään ilmoittamaan.

Tätä kirjoittaessa alkaa kovasti tehdä mieli luontoon, on ikävä sitä lähes taianomaista rauhaa ja levollisuutta tuovaa tunnetta, jonka vain luonnon helmasta löytää.

Apetta etsimässä

Apetta etsimässä

***

Asiallinen kommentointi on Hurinapajassa aina tervetullutta, sen sijaan kaikenlainen möyhkääminen ei. Hurinapaja julistautuukin möyhkäämisvapaaksi alueeksi. Lue lisää kommentoinnin säännöistä.