Herkkusieni-soijarouhepurilainen

Itse pihviä ei paljon näy mutta usko pois, siellä se on ja se on hyvää!

Itse pihviä ei paljon näy mutta usko pois, siellä se on ja se on hyvää!

Ostin pari viikkoa sitten ”Planeetan parhaat vegepurilaiset”-kirjan ja ensimmäinen resepti, jonka ”juanin” kanssa otimme testiin oli ”Ameriikan purilainen”. Noudatimme ohjetta pääpiirteittään mutta otin pääkokin oikeuden muuttaa hiukan joidenkin ainesosien määriä ja koska meillä ei tätä nykyä käytetä kasvisliemijauhetta, tein taikinalle oman mausteseoksen. Muutin Hurinapajaa varten myös purilaisen nimen, sillä halusin nimen olevan hieman kuvaavampi (vaikkakin samaan aikaan hieman tylsempi) kuin ”Ameriikan purilainen” – siispä Herkkusieni-soijarouhepurilainen.

Pihvitaikina oli hämmentävän lihaisa, niin tuoksultaan kuin koostumukseltaankin, mutta onneksi pihvit olivat erittäin makoisia siitäkin huolimatta.

Alkuperäisessä ohjeessa kerrottiin, että taikinasta tulee 4 pihviä mutta me saimme taikinasta 7 keskikokoista pihviä. Niinpä kahdelle ihmiselle riittänee puolikaskin annos. Meillä näitä purilaisia syötiinkin kahtena päivänä peräkkäin ja mukana menossa oli mm. punakaali-porkkana coleslaw sekä mausteiset lohkoperunat. Muita höysteitä käytimme omien makumieltymystemme mukaan, minun hampparini välistä löytyi mm. avokadoa, tomaattia, maustekurkkua ja Violifen juustoa. Sämpylöissä oikaisimme ja käytimme kaupasta valmiina saatavia hampurilaissämpylöitä, eikä kyllä kaduttanut sekään yhtään, minulla kun on tapana leipoa vähän turhan tuhtia leipää hampparitarkoitukseen.

Tarvitset pihvejä varten:

  • 200 g herkkusieniä
  • 3 valkosipulinkynttä
  • 2 dl tummaa soijarouhetta
  • 1,75 dl vettä
  • 4 rkl oluthiivahiutaleita
  • 0,5 rkl sipulijauhetta
  • 1 rkl sinappia
  • 1,5 dl gluteenijauhoja
  • öljyä paistamiseen
  • suolaa ja mustapippuria

Tarvitset mausteseosta varten:

  • 0,5 tl kuivattua salviaa
  • 0,5 tl kuivattua korianteria
  • 0,25 tl cayennepippuria
  • 0,25 tl mustapippuria
  • 1/8 tl muskottipähkinää
  • 1/8 tl suolaa

Tee näin:

  1. Jauha salviaa ja korianteria morttelissa hieman jauheisemmaksi.
  2. Yhdistä mausteseoksen mausteet ja lisää seos kuivan soijarouheen joukkoon. Sekoita.
  3. Pilko herkkusienet pieniksi paloiksi ja hienonna valkosipulinkynnet. Paista reilussa öljyssä pannulla noin 10 minuuttia.
  4. Lisää pannuun vesi ja nakkaa mukaan soijarouhe-mausteseos kun vesi kiehuu. Ota pannu levyltä pois ja anna hautua kannen alla 10 minuuttia. Sauvasekoita seosta hieman.
  5. Kun seos on jäähtynyt sopivasti, lisää oluthiivahiutaleet, sipulijauhe, sinappi ja gluteenijauho. Lisää halutessasi suolaa ja mustapippuria. Vaivaa taikina tasaiseksi.
  6. Laita taikina kannelliseen kulhoon ja anna tekeytyä jääkaapissa ainakin puoli tuntia (me teimme taikinan aamulla ja lähdimme sen jälkeen sunnuntaivierailulle kylille, niinpä taikina oli meillä jääkaapissa peräti 7 tuntia eikä haitannut lopputulosta ollenkaan).
  7. Muotoile taikinasta pihvejä pihviprässillä tai käsin.
  8. Kaada grillipannulle hiukan rypsiöljyä ja paista noin 5 minuuttia molemmilta puolilta. Jos sinulla ei ole grillipannua, tavallinen paistinpannu hoitanee homman myös – tosin ilman niitä ihania grilliraitoja.
Pihvit tirisevät grillipannulla

Pihvit tirisevät grillipannulla

 

Mainokset