Katupartiot – huoli ja pelko nostavat päätään Joensuussa?

En ole pelännyt liikkua Joensuun kaduilla sitten teinivuosieni eli 1990-luvun, jolloin skinit pyrkivät hallitsemaan julkista tilaa ja ihmisiä pelon ja väkivallan kautta niin Joensuussa kuin muuallakin Pohjois-Karjalassa. Viime sunnuntaina alkoi kuitenkin taas huolestuttaa ja pelottaakin elämänmeno täällä itärajan tuntumassa.

Ulkomaalaisvastaisia ryhmittymiä, ”katupartioita”, on ilmaantunut eri puolille Suomea ”ihmisten turvaksi” jo jonkin aikaa sitten, mutta havahduin asiaan kunnolla vasta kun huomasin Soldiers of Odin-ryhmän Joensuun toiminnasta vastaavan Juha-Matti Kinnusen rekrytointitiedotteen ”Joensuu – kaupunki idässä” -Facebook-sivulla. (Joensuu – kaupunki idässä -sivuston ylläpito kertoi myöhemmin sivullaan epäselvyyksien välttämiseksi, että se ei liity ryhmään millään tavoin vaan Kinnunen on tehnyt tiedotteensa sivuston ”muiden julkaisut/visitor posts”-osioon, joihin kuka vain voi kirjoittaa. Ylläpito kertoi samalla myös poistaneensa Kinnusen tiedotteen.)

Soldiers of Odin-ryhmä kertoi aloittaneensa toimintansa myös Joensuussa ja hakevansa joukkoonsa lisää miehiä, jotka ovat ”mukana omalla vastuulla” ja joilla ”luottamus/lojaalisuus toisia jäseniä kohtaan pitää olla järkkymätön”. Ryhmän jäsenet liikkuvat partioidessaan järjestön tunnuksin varustetuissa takeissa ja viittaavat itseensä ”sotilaina”, ryhmällä on myös sisäinen hierarkiansa ”päällystöineen”. Kerhon tarkoitus on liikkua kaduilla ”naisten, lasten ja ennen kaikkea suomalaisten turvana”. Lopuksi Kinnunen kuvaa ryhmäänsä näin: ”Olemme isänmaallinen valkoisen Suomen puolesta taisteleva järjestö.” (Ks. kuvakaappaus 1.)

Soldiers of Odin-ryhmä kertoo kotisivuillaan itsestään ja aatteestaan mm. seuraavaa (ks. kuvakaappaus 2): ”Olemme maanlaajuinen katupartiokerho kansalaisten turvaksi. Meidän mielestä ja kokemuksesta islamin uskoiset maahantunkeutujat aiheuttavat turvattomuutta ja lisää rikollisuutta.”.

Kuvakaappaus 1 (3.1.2016): Soldiers of Odin-ryhmän Joensuun toiminnasta vastaavan jäsenen tiedote eräälle joensuulaiselle Facebook-sivulle.

Kuvakaappaus 2 (5.1.2016): Soldiers of Odin-ryhmä kertoo itsestään ja aatteestaan kotisivullaan (http://soldiers-of-odin.webnode.fi/).

Soldiers of Odin on siis sotilaallista ja sotaisaa sanastoa käyttävä, muukalaisvastainen, rasistisen tavoitteen omaava katupartiokerho, joka haluaa määritellä sen millainen on ”oikea” Suomi (eli ihonväriltään valkoinen). Kaiken lisäksi sen useilla johtohahmoilla on rikostaustaa myös väkivaltarikosten saralla (lue esimerkiksi tästä, tästä ja tästä).

Ja nyt tämä porukka haluaa partioida Joensuunkin katuja valvoen ihmisten turvallisuutta. Tai siis, valkoisten suomalaisten ihmisten turvallisuutta.

Melkein tekisi mieli nauraa kippurassa: sekalainen sakki tehtävään kouluttamattomia nuoria miehiä keskenään kaduilla sotilasleikeissä muka-turvaamassa suomalaisia. Kuinka huvittavaa!

Mutta ei.

On valtavan ongelmallista, että poliittisesti motivoitunut, lähtökohtaisesti tiettyjä ihmisryhmiä halveksuva, rasistinen joukko yrittää ottaa oikeudekseen määritellä sen, kuka on ”tarpeeksi” suomalainen, kuka ja miten suomalaisessa yhteiskunnassa saa olla ja kuka on ansainnut apua ja tulla turvatuksi. On valtavan huolestuttavaa, että tällainen joukko pyrkii hallitsemaan julkista tilaa ja ihmisiä luomalla tarpeettomia pelkoja ja uhkakuvia ”islamin uskoisista” ja ei-valkoisista ihmisistä, jotka ainakin ”huhujen” mukaan tekevät mitä hirvittävimpiä rikoksia ja ovat muutenkin kaikin tavoin häiriöksi suomalaiselle yhteiskunnalle.

(Sivuhuomatuksena: ymmärrän, että ulkomaalainen voi syyllistyä rikokseen ja tiedän, että näin on Suomessa tapahtunut.  Ulkomaalaisen tekemä rikos on yhtä vakava ja tuomittava asia kuin suomalaisenkin ja kaikki rikokset on käsiteltävä ja tuomittava Suomen lain mukaan. Rikosten ennaltaehkäisyyn on panostetteva, mutta sitä ei voi tehdä niin, että kaikki rikoksen tekijän kanssa samaan viiteryhmään kuuluvat tuomitaan etukäteen ja suljetaan yhteiskunnan ulkopuolelle mm. pelottelun ja kiusaamisen kautta, ikään kuin ”varotoimenpiteenä”.)

Ei. Rasistisen tavoitteen omaavan ryhmän ”katupartiointi” ei lisää minun turvallisuudentunnettani vaan selkeästi heikentää sitä. Turvallisuudentunnettani Joensuussa ei muuten alunperinkään ole mikään järkyttänyt ennen Soldiers of Odinia.

Halu ihmisten auttamiseen ja huoli turvallisuudesta on ymmärrettävää ja hyväksyttävää. Epäilyttävää siitä tulee silloin kun sitä käytetään keppihevosena pelkojen luomiselle ja rasistisille päämäärille.

Huojennuksekseni Joensuussa ja muualla maassa rasististen liikkeiden harjoittamaa ”katupartiointia” kohtaan on jo ilmaistu vastustusta. Onpa jotkut onnistuneet tuomaan valoakin postiivisen huumorin kautta keskelle vakavaa aihetta, kuten ”Kyllikin siskot”, lue aiheesta myös täältäMeille saa tulla-kampanja on myös luonut adressin,”Joensuu vapaaksi pelosta”, avoimen ja kaikkia ihmisiä kunnioittavan Joensuun puolesta, jossa rasismille on nollatoleranssi. Voit allekirjoittaa adressin täällä (tämän tekstin julkaisuhetkellä allekirjoitusten määrä lähenee kahta tuhatta).

Toivon, että kaikki me tavalliset kaduntallaajat, joiden mielestä rasististen ryhmittymien ”katupartiointi” haittaa omaa ja yleistä turvallisuudentunnetta eikä vastaa suomalaisen yhteiskunnan ajatusta yhdenvertaisuudesta ja ihmisoikeuksista, ilmaisevat mielipiteensä pontevasti ääneen. Toivon myös, että poliitikot ja viranomaistahot ilmaisevat selkeästi kielteisen kantansa tähän touhuun. Niin kauan kuin on tarpeen ja vähän vielä sen jälkeenkin.

Vihalle, epäluulolle, halveksunnalle ja oman käden oikeudelle ei tule antaa jalansijaa. Julkinen tila on liian arvokas antaaksemme jonkin tahon yrittää sitä hallita rasistisin perustein ja tarpeettomia pelkoja luoden.

Erityisesti viime kuukausina olen lukenut monia kommentteja, joissa ollaan huolestuneita etenkin ”naistemme” turvallisuudesta. Samaan aikaan mielipiteensä ilmaisseita ”naisiamme” vastaan käydään etenkin sosiaalisessa mediassa lokakampanjoita, heitä haukutaan, huoritellaan, pilkataan, ahdistellaan ja uhkaillaan väkivallalla ja raiskauksilla. En ole voinut välttyä ajattelemasta, että olisipa mahtavaa, jos kaikki ”naistemme” turvallisuudesta huolestuneet tahot – myös Soldiers of Odin-katupartiokerhon miehet – rantautuisivat internettiin samanlaisella palolla osoittamaan tukensa näille vainotuille naisille kuin mitä he vastustavat maahanmuuttajia ja turvapaikanhakijoita. Suurin uhka ”naistemme” turvallisuudelle on nähdäkseni edelleen kuitenkin ne (useimmiten suomalaiset) miehet, jotka pyrkivät hallitsemaan ja vaientamaan ”naisiamme” ahdistelemalla ja uhkailemalla heitä internetissä tai perheen sisällä.

Uskoisin, että asiallinen ”nettipartiointi” kaikkien kiusaamisen, ahdistelun ja uhkailun kohteeksi joutuneiden tueksi voisi luoda enemmän hyvää ja turvaa tähän yhteiskuntaan kuin ”katupartiointi” rasistisen ryhmittymän nimissä.

Jätän tähän loppuun (murto-)osan niistä linkeistä, joita olen tässä muutaman päivän aikana lukenut ja saatanpa myöhemmin lisätäkin jokusen. Pohtimisiin!

 1. Ylen maanantaina ilmestynyt juttu Joensuussa aloitetusta ”katupartioinnista”.
 2. Joensuun kaupungin tiedote katupartioita koskien.
 3. Karjalan Heili-lehti haastatteli Soldiers of Odin-katupartiokerhon Joensuun toiminnasta vastaavia henkilöitä.
 4. Ylen artikkeli, jossa kumotaan joitakin Karjalan Heilissä esitettyjä väitteitä tapahtuneista rikoksista.
 5. Turun Sanomien artikkelissa tutkija Tommi Kotonen esittää näkemyksiään katupartioista ja Suojelupoliisi on huolestunut katupartioinnin yleistymisestä. Supon mukaan katupartiointi voi vääristää kuvaa yleisestä turvallisuustilanteesta.
 6. Ylen uutisessa katupartiointi herättää poliisin mukaan kansalaisissa enemmän huolta kuin maahanmuuttajien suuri määrä.
 7. Uuninpankkopoika Saku Timonen käsittelee katupartioita suositussa blogissaan.
 8. Jori Eskolin kirjoittaa katupartioista blogissaan.
 9. Joensuun kaupungin sivuille 8.1. lisätty tiedote.
 10. Helsingin sanomien artikkeli 11.1, jossa poliisiylijohtaja Seppo Kolehmainen täsmentää aiempaa lausuntoaan talkoovoimin tehdystä ”katupartioinnista” (poliisihallituksen 5.1 julkaisema tiedote täällä). Kolehmainen korostaa nyt, ”ettei poliisi hyväksy rasistista, rikollista tai muuten yhteiskuntarauhaa rikkovaa motiivia katupartioinnille”. Sain muuten itse Twitterissä viestin, jossa hieman moitittiin sitä, että toivoin viranomaisten ottavat Soldiers of Odinin katupartiointiin selkeän kielteisen kannan, viestin mukaan poliisi toimii lain mukaan eikä siten voi esittää ”kielteistä kantaa” laillisista asioista. Olin eri mieltä, mielestäni poliisi voi ottaa ”kielteisen kannan” johonkin asiaan vaikka sitä ei erikseen olisi laissa kielletty ja rasistisin perustein tapahtuvan katupartioinnin tuomitseminen pitäisi olla aika ”no-brainer” poliisinkin näkökulmasta. Poliisi on näköjään samaa mieltä vaikka viestintä aluksi ontuikin.
 11. Ylen toimittaja Riikka Uosukaisen analyysi ”Katupartioista syntyi viestintäsotku – ykkösministerit katsoneet sivusta (12.1) jossa hän kertoo mm. siitä kuinka poliitikkojen ja viranomaisten ”lausunnoista on jäänyt epäselvä kuva siitä miten oman käden oikeuteen Suomessa pitäisi suhtautua”.

***

Asiallinen kommentointi on Hurinapajassa aina tervetullutta, sen sijaan kaikenlainen möyhkääminen ei. Hurinapaja julistautuukin möyhkäämisvapaaksi alueeksi. Lue lisää kommentoinnin säännöistä.