Kasvissosesämpylät

Linssi-kasvissosekeitto jatkui sämpylöissä

Linssi-kasvissosekeitto jatkui sämpylöissä

Tein (vahingossa) valtavan määrän linssi-kasvissosekeittoa, joten päätin käyttää sitä myös sämpylöiden tekoon. Meillä suositaan melko rouheista leipää, joten lisäilen sämpylöihini ja leipiini yleensä aina siemeniä, leseitä tai pähkinöitä ja käytän rouheisia sämpyläjauhoja. Tällä kertaa taikinaan valikoitui pian parasta ennen-päiväyksen saavuttavat kurpitsansiemenet ja pellavariemenrouhe.

Maultaan nämä olivat menestys, ainakin jos sitä mitataan sillä kuinka toinen puoliskoni ”juan” ne otti vastaan: annoin hänelle sämpylämaistiaisen samalla kun hän tiskasi kädet vaahdossa eikä ”lisää!”-vaatimuksista meinannut tulla loppua. Sinänsä kätevä juttu, koska teinkin nämä sämpylät sillä ajatuksella, että hän voi ottaa niitä töihin evääksi ainaisen ruisleivän tilalle.

Ohjeesta tulee n. 22 sämpylää.

Tarvitset:

 • 2 dl kauramaitoa (tai vettä)
 • 3 dl linssi-kasvissosekeittoa
 • 1 rkl siirappia
 • n. 9-11 dl sämpyläjauhoja
 • 1 pussi kuivahiivaa
 • 1 dl kurpitsansiemeniä
 • 1,5 dl pellavasiemenrouhetta
 • n. 0,6 dl rypsiöljyä

Tee näin:

 1. Lämmitä kauramaito (tai vesi) ja keitto reilusti kädenlämpöiseksi. Siirrä isoon leivontakulhoon ja lisää siirappi.
 2. Yhdistä kipossa 3 dl sämpyläjauhoja, kuivahiiva, kurpitsansiemenet ja pellavasiemenrouhe. Laita loput sämpyläjauhot toiseen kippoon.
 3. Sekoita jauho-siemenseos nesteeseen hyvin ja lisää sen jälkeen loput sämpyläjauhot hiljalleen. Lisää öljy taikinaan parissa osassa alustamisen loppupuolella. Vaivaa taikinaa jonkin aikaa (itse en jaksa kovin kauaa vaivata vaan lopetan pian sen jälkeen kun taikina on mielestäni sekoittunut hyvin ja on sopivaa muutenkin).
 4. Anna taikinan kohota vedottomassa paikassa liinan alla noin 30-40 minuuttia (laitan taikinakulhon yleensä mikroon).
 5. Jaa taikina kahteen osaan ja tee taikinasta haluamasi kaltaisia sämpylöitä. Itse teen taikinasta aina pötkön ja leikkaan siitä sopivia paloja (katso kuva alta).
 6. Laita sämpylät leivinpaperilla vuoratulle uunipellille ja anna kohota vielä vartti liinan alla.
 7. Paista sämpylät uunissa 225 asteessa 10-12 minuuttia (tai uunin tehon mukaan).
Taikinan puolikkaasta pötkö ja pötköstä sämpylöitä: viipaloinnin jälkeen siirrän sämpylät uunipellille, vain hieman kulmia tasoitellen ja se on siinä, helppoa kuin mikä!

Taikinan puolikkaasta pötkö ja pötköstä sämpylöitä: viipaloinnin jälkeen siirrän sämpylät uunipellille, vain hieman kulmia tasoitellen ja se on siinä, helppoa kuin mikä!