Jouluinen seitanhalko

Jouluinen seitanhalko viipaloituu hyvin

Jouluinen seitanhalko viipaloituu hyvin

Meillä on ihastuttu toden teolla seitaniin, puolisoni ”juan” vielä enemmän kuin minä, ja sitä täytyi toki joulupöytäänkin saada. Interweb on pullollaan ”seitankinkun” ohjeita, yksikään niistä ei kuitenkaan ole minua oikein sykähdyttänyt makumaailmaltaan ja olen kokenut ne ehkä myös vähän tylsiksi, joten kehittelin oman jouluisen seitanini, joka olikin sekä maultaan että koostumukseltaan jonkin sortin menestys.

Itse en tykkää kutsua seitanista tai mistään muustakaan ainesosasta tehtyä ruokaa ”kinkuksi” eikä ”paistikaan” tässä tapauksessa putoa huuliltani luontevasti (vaikka muuten ”paisti”-sanaa käytänkin joidenkin kasvisruokien kohdalla), joten annoin ruoalle nimeksi seitanhalko. Nimi kuvastaa mielestäni hyvin sen muotoa ja kenties sitä kautta käyttötarkoitustakin ilman, että siitä tulee negatiivisia mielleyhtymiä possuparkoihin.

Ohjeen mukaan tehdystä seitanista tulee noin 20 cm pitkä, 8-10 cm leveä ja noin 6 cm korkea halko. Meillä se riitti kahdelle henkilölle joulun pyhiksi. Seitan säilyy hyvin jääkaapissa ja maku paranee sen maustuessa pari päivää. Seitanin voi myös pakastaa ilman sinappihuntua.

Seitanhalko uuniin menossa

Seitanhalkoa varten tarvitset:

  • 5 dl gluteenijauhoja
  • 2 dl kikhernejauhoja
  • 1 dl kokonaisia manteleita eli noin 1,2 dl mantelijauhetta
  • 1,5 tl savupaprikaa
  • 0,75 tl inkivääriä
  • 0,5 tl maustepippuria
  • 0,5 tl jauhettua pomeranssia
  • 0,5 tl neilikkaa
  • 0,5 dl rypsiöljyä
  • 0,5 dl glögitiivistettä
  • 0,5 dl soijakastiketta
  • 1 dl omenasosetta (makeuttamaton)
  • 1,5 dl vettä + vähän lisää tarvittaessa

Sinappihuntua varten tarvitset:

  • sinappia
  • fariinisokeria
  • korppujauhoa

Tee näin:

  1. Jauha kokonaiset mantelit jauheeksi siihen soveltuvalla laitteella (käytän Bamix-sauvasekoitinta yhdessä prosessorin kanssa).
  2. Yhdistä kulhossa kuivat aineet, eli gluteenijauho, kikhernejauho, mantelijauhe ja mausteet.
  3. Yhdistä kipossa nesteet, eli öljy, glögi, soijakastike, omenasose ja vesi.
  4. Tee jauhoseoksen keskelle kolo ja kaada puolet nesteestä siihen. Sekoita isolla haarukalla ja lisää loput nesteestä, jatka sekoittamista käsipelillä. Lisää vettä tarvittaessa, kerrallaan pari teelusikallista, jotta saat kaikki jauhot taikinaan mukaan. Sekoita kaikki aineet hyvin yhteen, varsinaista vaivaamista taikina ei kuitenkaan vaadi.
  5. Muotoile taikinasta halkopötkö ja kääri se melko tiukasti kaksinkertaiseen folioon. Pohjassa minulla oli vielä kolmas kerros foliota (on meinaan aiemmin pohja tupannut palamaan).
  6. Laita halko uunivuokaan, jonka pohjalla on noin 3 dl vettä ja paista uunissa 175 asteessa, toiseksi alimmalla tasolla 1 tunti 15 minuuttia.
  7. Ota halko uunista, kuori foliosta ja anna jäähtyä.
  8. Levitä jäähtyneelle halolle sinappia ja ripottele sen päälle ensin fariinisokeria ja sitten korppujauhoa.
  9. Paista vielä 225 asteessa uunin keskitasolla noin 15 minuuttia. .
  10. Anna jäähtyä. Siirrä halko tiiviiseen astiaan ja anna maustua jääkaapissa ainakin seuraavaan päivään. Säilytä jääkaapissa.
  11. Tarjoa sinapin ja vaikkapa karjalanpiirakoiden tai vatruskoiden kanssa. Oma makuhermoni kaipaa mukaan aina myös makeaa pikkutomaattia. Seitanhalkoviipaleet toimivat myös jonkin jouluisen kastikkeen kanssa!
  12. Huomaathan, että seitantaikina jämähtää astioihin nopeasti, joten kun olet halon saanut uuniin, muista laittaa sen kanssa kosketuksissa olleet astiat heti veden peittoon tai mielellään pese ne heti.

Jouluinen seitanhalko ei ole kaunein näky mutta hyvää se on!

Mainokset