Jouluherkut 2015

Osa tämän vuoden joulupöytään päässeistä herkuista

Osa tämän vuoden joulupöytään päässeistä herkuista

Tavallisesti blogistit kai julkaisevat kavalkaadin jouluisia reseptejä ennen joulua, jotta lukijakin ehtii mukaan. Minä toimin toisin asetuksin ja julkaisen meidän joulupöydän parhaimpien herkkujen reseptit näin jälkikäteen.

Pääsääntöisesti joulua varten kyhäilemäni ruokaluomukset onnistuivat, mutta elämäni ensimmäisten itse tehtyjen laatikoiden kohdalla kävi toisin: lanttulaatikkooni onnistuin laittamaan aivan liikaa suolaa ja valkopippuria ja siitä tuli syömäkelvotonta, palsternakkalaatikko puolestaan jäi kovin sosemaiseksi eikä sekään oikein maistunut.

Onneksi meillä ei varsinaisesti joululaatikoiden perään ollakaan, joten uuniporkkanat ja -palsternakka sopivat meidän joulupöytäämme paremmin. Chocochili-blogin vinkistä tein uunijuureksille kaveriksi manteliricottaa, joka osoittautuikin oikein mainioksi ja jää vakkarireseptiksi tähän huusholliin.

Pari päivää ennen joulua näin Kamomillan konditoria-blogissa ohjeen helpolle mantelijuustolle ja päätin kokeilla sitä. Mantelijuusto toikin mukavan lisän joulupöytäämme ja sekin pääsee jatkoon!

Karjalanpiirakoiden (joita äitini ja anoppini tekivät ystävällisesti meille kasvimaitoon) sekä vatruskoiden (täyte tällä kertaa ilman kikherneitä) kanssa minulla teki mieli munavoin kaltaista levitettä ja siihen tarkoitukseen tein kikherne- eli kiksuvoita eli munatonta voita. Löysin ohjeen tähän pari vuotta sitten Vegaaninen versio-blogista ja olen edelleen vallan hämmentynyt siitä kuinka munavoin kaltaista tämä levite on.

Halusin kokeilla tänä vuonna ensimmäistä kertaa itse tehtyä sinappia ja päädyin tekemään viikunasinappia. Harmillista kyllä, en ollut lähellekään tyytyväinen tämän sinapin makuun, eikä se päässytkään joulupöytään asti. Haluan kuitenkin jakaa reseptin Hurinapajassa, sillä saattaahan siitä jollekin toiselle iloa olla, ja toisaalta, täällä se on itselleni hyvässä tallessa odottamassa sitä hetkeä kun kokeilen tämän sinapin tekoa uudelleen, pienin muutoksin tosin.

Aiemmin kuorrutettu tofu on kuulunut joulupöytäämme mutta tänä vuonna sitä syötiin jo hyvissä ajoin ennen joulua ja joulun pyhiksi sen syrjäytti jouluinen seitanhalko, joka – ainakin jos puolisoltani kysytään – nousi joulupöydän kunkuksi. Seitanhalkoon kokeilin tänä vuonna rohkeasti, vaikkakin pelonsekaisin tuntein, erilaista makumaailmaa kuin mitä muissa näkemissäni ja kokeilemissani ”seitankinkun” ohjeissa on ollut, ne kun eivät ole minua oikein miellyttäneet aiemmin. Rohkeus palkittiin tällä kertaa ja seitanhalosta tuli oikein maittavaa!

Jälkiruokapuoli meillä oli melko vaatimaton, sillä en ole vielä oikein päässyt jälkiruokien teon makuun. Perinteisten joulutorttujen, suklaan ja pipareiden lisäksi meillä syötiin tänä vuonna viikunakakkua, joka osoittautui oikein mainion makuiseksi ja pääsee pöytään ehdottomasti jatkossakin. Lisäksi napsimme napaamme hetken mielijohteesta luumuvaahtoa. Tulin siihen tulokseen, että ehkä voisin alkaa panostaa jälkiruokiinkin jatkossa, eihän jälkkärit nyt kuitenkaan voi kovin huono juttu olla!

Kaiken kaikkiaan joulun herkuista jäi hyvä fiilis vaikka pari epäonnistumistakin sattui. Toisaalta, onnistuakaan ei voi jos ei edes yritä, joten siinäkin valossa epäonnistumiset ei niin haittaa. Oikeastaan se mikä jäi harmittamaan eniten on se, etten muistanut hankkia tomaatin ja kurkun lisäksi muita salaattitarpeita tai hedelmiä joulumakuja raikastamaan – ja koristelemaan blogiin päätyviä kuvia, joissa jo muutama viinirypäle olisi riittänyt pitkälle. Ajatukseni olivat kai niin resepteissä, etten hoksannut kirjoittaa kauppalistaan ylös niiden ulkopuolisia tarvikkeita kovinkaan paljoa.

Näinpä siis Hurinapajan jouluherkut vuonna 2015, sitten kai vain seuraavaa joulua odottelemaan.

"Ruokablogistia" lahjottiin tuotteilla, joille tullee käyttöä koekeittiössä!

”Ruokablogistia” lahjottiin tuotteilla, joille tullee käyttöä koekeittiössä!