Viikunakakku

Viikunakakku

Viikunakakku

En ole kokenut kuivakakkujen tekijä, viime vuonna kokeilin taatelikakkua valmiilla ohjeella ensimmäisen kerran eikä yksikään kolmesta yrityksestä oikein onnistunut. Tänä jouluna ei sitten oikein huvittanut kokeilla taatelikakkua uudestaan. Mietin, että mitäs kakkua sitten? Mieleeni piirtyi kuva viikunasta, jota muutenkin olen tänä vuonna käyttänyt enemmän kuin ennen. Viikunakakkua siis!

Interwebiä aikani selattua totesin, että sieltä ei löydy viikunakakun ohjetta ilman eläintuoteturhuuksia, edessä oli siis oman reseptin kehitteleminen olemassa olevia apuna käyttäen. Jännitti kovasti. Ihmetykseni ja iloni oli suuri kun kakku onnistui oikein hienosti!

Tässä viikunakakussa on tarpeeksi mehevyyttä mutta koostumus silti tarpeeksi jämäkkä. Makukin on mainio, tosin makeutta eräät koemaistajat kaipasivat hieman enemmän vaikka minulle ja puolisolleni tässä oli sitä tarpeeksi. Joten jos tykkäät, että kakku on makeaa, laita sokeria enemmän kuin ohjeen 1 dl, ota tällöin huomioon, että saatat joutua fixaamaan nesteen määrää hieman.

Kuten kuivakakuissa yleensäkin, maku tässäkin on parhaimmillaan kunhan kakku on ensin saanut maustua pari yötä jääkaapissa.

Kakkua varten tarvitset:

  • 200 g kuivattuja, pehmeitä viikunoita
  • 2 dl omenatäysmehua
  • 200 g margariinia (tummansininen Keiju)
  • 1 dl kaurakermaa
  • 1 dl omenasosetta (makeuttamaton)
  • 0,5 dl sitruunan mehua
  • 1 dl sokeria
  • 4 dl vehnäjauhoja
  • 0,5 dl perunajauhoja
  • 2 tl vaniljasokeria
  • 1 tl ruokasoodaa
  • 1 tl leivinjauhetta
  • 1 tl kardemummaa
  • 1 tl kanelia
  • 0,5 tl jauhettua pomeranssia
  • 0,25 tl maustepippuria
  • 0,25 tl neilikkaa

Tee näin:

  1. Poista viikunoista kovat kannat ja pilko viikunat pienemmiksi paloiksi kattilaan. Kaada kattilaan omenatäysmehu ja keitä miedolla lämmöllä kannen alla noin 20 minuuttia tai kunnes viikunat on pehmentyneet.
  2. Sauvasekoita viikunat. Lisää rasva ja anna sen sulaa.
  3. Lisää hieman jäähtyneeseen seokseen kaurakerma, omenasose ja sitruunan mehu. Sekoita tasaiseksi.
  4. Yhdistä kuivat aineet keskenään ja kääntele jauhoseos taikinaan.
  5. Kaada taikina voideltuun ja korppujauhotettuun rengasvuokaan (n. 1,8 l) ja paista uunissa 175 asteessa alimmalla tasolla n. 50-60 minuuttia tai kunnes kokeilutikkuun ei jää enää taikinaa.
  6. Anna kakun jäähtyä ja kumoa se sitten vuoasta. Laita jääkaappiin maustumaan yön tai parin yli ennen tarjoilua.
Viikunakakku

Viikunakakku

Mainokset