Mantelijuusto

Mantelijuusto syntyy helposti yksinkertaisista aineksista ja tuo kivan lisän juhlapöytään

Mantelijuusto syntyy helposti yksinkertaisista aineksista ja tuo kivan lisän juhlapöytään

Tämä mantelijuuston ohje on Kamomillan konditoria-blogista, johon suosittelen tutustumaan muutenkin! Noudatin ohjetta muuten mutta vähensin suolan määrää, oliiviöljyn tilalla käytin rypsiöljyä ja mantelijauhojen tilalle jauhoin kokonaisista, kuorimattomista manteleista jauhetta.

Jouduin myös paistamaan omaa juustoani pidempään kuin alkuperäisen ohjeen mukaan, tämä saattoi johtua siitä, että käytin melko pientä vuokaa, n. 12 x 12 x 5 cm, tai ehkä siitä, että käytin jauhetta jauhon tilalla, kuka tietää. Lopputulos oli joka tapauksessa hyvä ja juusto sopi tarkoitukseensa oikein mainiosti.

Alkuperäisessä reseptissä tämän mantelijuuston mainitaan olevan fetajuuston tyyppistä, tästä en kuitenkaan osaa antaa omaa arviotani koska en oikein tiedä minkälaista fetajuusto on. Tämä mantelijuusto on veitsellä leikattavaa, jonkin verran jämäkkää mutta kuitenkin pehmeää ja murenevaakin. Siis oikein suussa sulavaa. Ja maustamallahan tätä voi varioida loputtomiin!

Juustoa varten tarvitset:

 • noin 2,8 dl kokonaisia manteleita, josta tulee noin 3,5 dl jauhetta (käytin kuorimattomia, ulkonäkö ja varmaan makukin muuttuu hieman jos käytät kuorittuja, kumpikin on ihan varmasti hyvää)
 • 0,5 dl sitruunamehua
 • 0,5 dl rypsiöljyä (tai oliiviöljyä jos tykkäät)
 • 1 dl vettä
 • 2 valkosipulinkynttä
 • 0,5 tl suolaa (tai 1 tl mikäli tykkäät suolaisemmasta)

Tee näin:

 1. Jauha mantelit jauheeksi siihen soveltuvalla laitteella (käytän Bamix-sauvasekoitinta yhdessä prosessorin kanssa).
 2. Sekoita kaikki ainekset sileäksi tehosekoittimella tai sauvasekoittimella (jälleen Bamix pääsi töihin).
 3. Vuoraa pieni uunivuoka leivinpaperilla ja levitä juustomassa siihen noin neljän sentin paksuiseksi kerrokseksi.
 4. Paista uunissa 175 asteessa keskitasolla noin tunti kunnes juuston pinta on ruskistunut ja se tuntuu kiinteältä. Seuraa juustoa 45 minuutista eteenpäin, jotta pääset parhaaseen lopputulokseen oman uunisi kanssa. Itse pidin juustoa uunissa 65 minuuttia.
 5. Anna juuston jäähtyä hyvin ennen kuin leikkaat siitä. Säilytä juusto jääkaapissa.