Kansainvälinen maaperäpäivä

Olen tohkeissani. Syy tohkeiluuni on se, että löysin itselleni entuudestaan täysin tuntemattoman tiedostamisen päivän kirjattavaksi ”Huomiopäivät”-sarjaani! Saanen esitellä: Kansainvälinen maaperäpäivä, World Soil Day.

Hävettää myöntää, että en osaa sanoa mitä tässä pellossa kasvaa. Turvallinen veikkaus olisi kenties vehnä?

Kansainvälistä maaperäpäivää vietetään aina joulukuun 5. päivä. Se, miksi Kansainväliseksi maaperäpäiväksi valikoitui juuri tämä päivä, tiedetään kertoa täällä, joulukuun viides kun kuulemma on huomattavan maaperätieteilijän ja Thaimaan kuninkaan, King Bhumibol Adulyadejin, syntymäpäivä. Lyhyenä historiikkinä kerrottakoon, että ehdotus maaperäpäivän käyttöönotosta tuli Kansainväliseltä maaperätieteiden liitolta jo vuonna 2002. Aloite sai YK:n yleiskokouksen tuen loppuvuodesta 2013, jolloin maaperäpäivä otettiin osaksi YK-päivien luetteloa. Samalla yleiskokous julisti vuoden 2015 Kansainväliseksi maaperän vuodeksi.

(Sivuhuomatus: koen pakottavaa tarvetta esittää ihmettelyni tämän huomiopäivän suomenkielisestä nimestä, Kansainvälinen maaperäpäivä. Eikö suuhun sopivampi olisi ollut Maailman maaperäpäivä, vieläpä suora käännös sen englanninkielisestä nimestä?)

En siis ole aiemmin kuullut moisesta maaperäpäivästä, mutta se annettaneen anteeksi ottaen huomioon, että tämä huomiopäivä on vielä taaperoiässä. Tosin tiedotuskin vaikuttaa epäonnistuneen hitusen, koska en myöskään ole aiemmin kuullut meneillään olevasta maaperän vuodesta vaikka yleensä tällaiset asiat tuppaavat tietooni aina jotain kautta kulkeutumaan. Mutta ei hätää, nytpä siis huomioni on maaperässä.

Sieni se vain symbioosissa ympäristönsä kanssa

Maaperä on se aines, se huntu, joka maapalloamme suojaa ja tarjoaa meille ”vettä, ruokaa ja energiaturvallisuutta ja suojelee luontoa biodiversiteetin haitoilta ja ilmastonmuutoksen riskeiltä”. Luulen muuten, että alkuperäisestä tekstistä, josta edellinen lainaus on, puuttuu sana ”vähenemisen” sanojen biodiversiteetin ja haitoilta välistä, sillä eihän tuossa ilman sitä ole oikein järkeä, en nimittäin ole kuullut, että biodiversiteetti (eli luonnon monimuotoisuus) olisi missään olosuhteissa haitallista vaan nimenomaan sen väheneminen.

Maaperä siis antaa meille kaikille monenlaista fantsua. Suosittelen tutustumaan tähän maaperästä ja sen elämästä kertovaan tekstiin, jossa mielestäni asiasta puhutaan lähes hypnoottisesti. Siinä runoillaan siitä kuinka maaperä on ”maapalloa suojaava hengittävä iho” ja kuinka ”Maaperän kuuluu kuhista toiminnasta. Se on kuin elämää ylläpitävä valtava tehdas, jonka työntekijöiden osaamista tai määrää ei ole vielä läheskään selvitetty.”.  Teksti kietoi minut yllättäen pauloihinsa ja vei mennessään!

Terve maaperä on totta tosiaan elinehto maapallon ja sen asukkaiden elämälle sekä esimerkiksi ihmisen ruoantuotannolle. Kun näin kerta on, miksi en, huomaan pohtivani, ajattele maaperää ja sen vointia useammin? Miksi maaperä meinaa unohtua vaikka fundeeraankin tämän tästä muita elämällemme elintärkeitä asioita kuten esimerkiksi toimivia ekosysteemejä, suotuisaa ilmastoa ja terveitä vesistöjä? Ja miksi, oi miksi, en ole tullut (ainakaan hetkeen) ajatelleeksi, että maaperä on uusiutumaton luonnonvara ja siitäkin syystä aivan erityisen tärkeä vaalittava? (Viimeksi kun maaperästä olen lukenut enemmälti, tapahtui joku vuosi sitten yliopiston pääsykokeisiin valmistautumisen yhteydessä.) Hmm, jännä juttu. Maaperään liittyvien asioiden ihmetteleminen lienee tällä hetkellä enemmän tutkijoiden ja esimerkiksi ruoantuottajien harteilla kuin meidän muiden?

Maaperälle omistettu kansainvälinen huomiopäivä tulee näkemykseni mukaan oikeaan tarpeeseen eikä yhtään liian aikaisin, laajempi maaperätietoisuus ja ymmärrys maaperän vaikutuksista elämäämme ei ole tässä maailman ajassa lainkaan pahitteeksi. Toivottavasti tämä erityinen maaperän tiedostamisen päivä saa aikaa myöten myös enemmän näkyvyyttä ja tulee tutummaksi ihmisille.

Jos nappaat auki ja luet tekstissä esiintyvät, pääasiassa suomenkieliset sekä seuraavat englanninkieliset linkit, tiedät mainiota maaperä-asiaa kenties hitusen enemmän! Niin ainakin minulle kävi.

FAO:n World Soil Day -sivu (huomaa myös vasemman reunapalkin muut World Soil Dayn alasivut).

Days of the Year -sivuston World Soil Day info.

FAO:n artikkeli Wrapping up the International Year of Soils, jossa esitellään kuusi avainkohtaa maaperään liittyen.

FAO:n uutinen 4.12.2015 julkaistusta raportista Status of the World’s Soil Resources (linkki itse raporttiin uutisessa).

FAO:n veikeää infografiikkaa.

Joku toukka on hän

Joku toukka on hän

Rovijoen putous, tunnetaan myös nimellä Morsiushuntu

Rovijoen putous, tunnetaan myös nimellä Morsiushuntu

***

Asiallinen kommentointi on Hurinapajassa aina tervetullutta, sen sijaan kaikenlainen möyhkääminen ei. Hurinapaja julistautuukin möyhkäämisvapaaksi alueeksi. Lue lisää kommentoinnin säännöistä.