Kikatut vatruskat

Kikatut vatruskat

Kikatut vatruskat

Teki mieli vatruskoita ja teki mieli kikherneitä. Sitten teki mieli yhdistää ne ja kas näin, tuloksena Kikatut vatruskat.

Tämän tyylisiä vatruskoita kutsutaan myös ilomantsilaisiksi tai pohjois-karjalaisiksi vatruskoiksi, erotuksena venäläiseen avopiirasmalliseen vatruskaan. Mutta täällä Pohjois-Karjalassa päin nämä ovat puhekielessä useimmiten siis vain vatruskoita. Tosin missään nimessähän kikherneet eivät ”kuulu” vatruskoihin! Paitsi että nyt kuuluu. Ja seuraavalla kerralla saattaa kuulua jotain muutakin jos sille päälle heittäydyn.

Ohjeella tulee noin 16 kpl. Vinkiksi vielä sellainen, että sekä perunat että täytteen voi tehdä jo edellisenä päivänä, survo tällöin perunat lämpimänä mutta lisää jauhot, suola ja kaurakerma perunasurvokseen vasta ennen kuin leivot.

Lisäys 15.2.2016. Viilaan reseptiä hieman sekä laitan oranssilla värillä aineiden määrät isommalle taikinalle, jolla tulee 24 vatruskaa, eli kaksi täyttä pellillistä. Taikinasta voisi varmasti saada lähes 30 vatruskaa jos tekisi niistä vielä pienempiä.

Taikinaa varten tarvitset:

  • n. 1 kg jauhoisia perunoita / 2 kg jauhoisia perunoita
  • iso köntti margariinia, ehkä n. 25 g / pari-kolme rkl margariinia (tummansininen Keiju)
  • 1,5 dl vehnäjauhoja / n. 2,5 dl vehnäjauhoja (tai esimerkiksi spelttijauhoja)
  • 1-1,5 tl suolaa / 1,5-2 tl suolaa, maun mukaan
  • pari lorausta kaurakermaa / pari isoa lorausta kaurakermaa

Täytettä varten tarvitset:

  • 3 dl vettä / 5 dl vettä
  • 1 dl puuroriisiä / 2 dl puuroriisiä
  • iso köntti margariinia, ehkä taas n. 25 g / pari rkl margariinia
  • 0,75 tl suolaa / 1 tl suolaa
  • 1 dl keitettyjä kikherneitä / 2 dl keitettyjä kikherneitä
  • täyte riitti juuri ja juuri taikinamäärään, mutta seuraavalla kerralla laitan riisiä ehkä n. 1,2 dl ja kikherneitä kenties myös himpun enemmän, jotta saan vatruskoista vielä pulleampia / täytettä tulee tarpeeksi

Tee näin:

  1. Kuori perunut ja keitä ne kypsiksi. Soseuta survimella tai sauvasekoittimella, lisää samalla margariini joukkoon. Anna jäähtyä hieman.
  2. Keitä riisiä suolatussa vedessä n. 20 minuuttia. Lisää margariini sekä haarukalla muussatut kikherneet. Sekoita.
  3. Lisää jäähtyneeseen perunasurvokseen pari lorausta kaurakermaa sekä vehnäjauhot, sekoita käsin taikinaksi.
  4. Ota taikinasta jauhotetuin käsin palasia ja taputtele ne ympyräksi jauhotetulle leivonta-alustalle.
  5. Neppaa ympyröiden toiselle puolelle iso lusikallinen riisi-kikhernetäytettä.
  6. Käännä jauhotetuin sormin toinen puoli täytteen päälle puolikuuksi ja painele sormilla hieman reunoja kiinni.
  7. Siirrä vatruskat leivinpaperilla vuoratulle pellille.
  8. Paista uunin keskitasolla 250 asteessa 12 minuuttia, nosta pelti sen jälkeen uunin ylimmälle tasolle ja paista 3-5 minuuttia kunnes vatruskat saavat mukavasti väriä.
  9. Voitele vatruskat margariinisulalla.
  10. Malta odottaa sen aikaa, että vatruskat eivät ole enää polttavan kuumia ja nauti vaikkapa kikhernevoin kera.

Alla vielä muutama vaihekuva.

1. Taikinapallo

1. Taikinapallo

2. Taikinapallosta ympyrä

3. Täytettä ympyrään

4. Vatruskapaketit ennen uunia

5. Kikatut vatruskat ”nätisti” pellillä voideltuna ja valmiina syötäväksi

Mainokset