Lempeät porkkanaruudut

Lempeät porkkanaruudut (ja kuorrutus vähän miten sattuu...)

Lempeät porkkanaruudut (ja kuorrutus vähän miten sattuu…)

Porkkanaisen mehevä, lempeän makuinen, muuntautumiskykyinen. Tykästyin ajatukseen helposta, riittoisasta ja makumaailmaltaan muunneltavissa olevasta uunipellillä paistettavasta leivoksesta, ja niin syntyi Lempeät porkkanaruudut. Tosin älä anna porkkanan hämätä, sen lisäksi näissä leivoksissa ei paljon muuta terveellistä olekaan. Mutta kuka siitä välittää, ainakaan näin joulun alla?

Nämä porkkanaruudut voit tehdä mantelijauheen tai hasselpähkinäjauheen kanssa, riippuen siitä haluatko leivoksiin mantelimaista vienoa vai hasselpähkinäistä voimakasta makua. Mausteeksi voit laittaa neilikan ja kanelin lisäksi muskottipähkinää ja inkiväärijauhetta halutessasi enemmän mausteisuutta. Kuorrutteeseenkin tarjoan kahta eri vaihtoehtoa, tai voit toki jättää kuorrutteen kokonaan pois ja nauttia porkkanaruudut kaurajäätelön tai vaniljakastikkeen kanssa. Teitpä niin tai näin, et varmaankaan voi vikaan mennä.

Lempeät porkkanaruudut ovat maultaan ja koostumukseltaan ehdottomasti parempia levättyään jääkaapissa yön yli (tai parinkin yön), joten näitä voi tehdä hyvissä ajoin pikkujouluja tai muita juhlia ajatellen. Pakastaakin näitä voi, tosin kuorrutteen 1 maku kärsii silloin hieman ja siitä tulee enemmän tomusokerimaisen makuinen. Kuorrutetta 2 en suosittele pakastamaan laisinkaan koska en tiedä kuinka se käyttäytyy tällöin, käsittääkseni soijatuorejuusto ei toimi kovin hyvin pakastettuna. Reseptin kuvissa olevissa leivoksissa on muuten käytetty kuorrutetta 1. Ohjeesta tulee uunipellillinen eli noin 30 palaa.

Taikinaan tarvitset:

  • 500 g porkkanoita (= n. 6 dl raastetta)
  • 4 dl fariinisokeria tiiviksi puristettuna
  • 2,75 dl rypsiöljyä
  • 2 dl soijamaitoa (tai kauramaitoa)
  • 7 dl vehnäjauhoja
  • 4,5 rkl perunajauhoja (= n. 0,7 dl)
  • 1,5 dl kokonaisia manteleita tai hasselpähkinöitä (= n. 2 dl jauhetta)
  • 2 tl leivinjauhetta
  • 2 tl ruokasoodaa
  • 0,5 tl suolaa
  • 1,5 tl kanelia
  • 1,5 tl neilikkaa
  • (0,75 tl muskottipähkinää)
  • (0,5 tl inkiväärijauhetta)

Tee näin:

  1. Raasta porkkanat hienoksi.
  2. Surauta mantelit tai hasselpähkinät jauheeksi (itse käytän Bamix-sauvasekoitinta yhdessä prosessorin kanssa).
  3. Yhdistä kuivat aineet eli vehnäjauhot, manteli/hasselpähkinäjauhe, perunajauho, leivinjauhe, ruokasooda, suola sekä mausteet ja sekoita hyvin.
  4. Nakkaa toiseen kulhoon fariinisokeri, öljy sekä soijamaito ja sekoita tasaiseksi.
  5. Lisää jauhoseos parissa osassa nesteisiin, sekoita tasaiseksi. Lisää vielä porkkanaraaste ja sekoita.
  6. Vuoraa korkeareunainen uunipelti leivinpaperilla ja levitä taikina siihen.
  7. Paista uunissa 175 astetta, toiseksi alimmalla tasolla n. 25-30 minuuttia.
  8. Anna jäähtyä hyvin ennen kuorrutteen lisäämistä.

Kuorrute 1, huokeampi versio (alkuperäinen ohje täältä):

  • 50 g margariinia (tummansininen Keiju)
  • 0,75 dl kaurakermaa (Oatly)
  • 3 rkl sokeria
  • n. 4 dl tomusokeria
  • mantelirouhetta
  1. Sulata margariini kattilassa miedolla lämmöllä. Lisää sitten kaurakerma ja pidä seos lämpimänä.
  2. Sulata sokeri kuivalla pannulla ruskeaksi siirapiksi. Lisää margariini-kaurakermaseokseen. Sokeri jähmettyy, käännä tällöin hella hieman kuumemmalle ja sekoita lähes koko ajan kunnes sokeri sulaa uudelleen.
  3. Ota kattila levyltä ja lisää tomusokeri vähitellen. Kuorrutuksen tulee olla paksua mutta valuvaa.
  4. Leikkaa jäähtynyt leivoslevy noin 30 osaan, kaada kuorrute levyn päälle, levitä ja ripottele mantelirouhe päälle. Toimi nopeasti, kuorrutteen pinta jämähtää melko nopeasti. Anna jähmettyä hyvin ennen kuin irroitat palat toisistaan vaikkapa lastan avulla. (Toki voit myös leikata palat vasta sitten kun olet levittänyt kuorrutteen ja antanut sen jähmettyä.)

Kuorrute 2, herkuttelu- ja juhlaversio (alkuperäinen ohje täältä):

  • 100 g margariinia (tummansininen Keiju)
  • 1 prk eli 225 g maustamatonta soijatuorejuustoa (Tofutti)
  • 2 dl tomusokeria
  • 2 tl vaniljasokeria
  • mantelirouhetta
  1. Sekoita aineet yhteen ja levitä leivoslevyn päälle. Ripottele pinnalle mantelirouhetta. Irrota palat toisistaan.
Lempeät porkkanaruudut

Lempeät porkkanaruudut

Mainokset