Turkiton perjantai

Kansainvälinen Turkiton perjantai, Worldwide Fur Free Friday, kuuluu sarjaani ”Huomiopäivät”, jossa käsittelen erityisesti ympäristöön, luontoon ja eläimiin liittyviä erilaisia kansallisia tai kansainvälisiä tiedostamisen päiviä. Tiedostamisen päivä, tai huomiopäivä kuten sitä itse kutsun, on päivä, jolloin jokin taho pyrkii kiinnittämään ihmisten huomion johonkin tiettyyn teemaan tiedotuskampanjan ja yleensä erilaisten tempausten avulla.

Turkitonta perjantaita vietetään maailmanlaajuisesti aina marraskuun viimeisenä perjantaina. Etsiessäni päivästä tietoa interwebin kätköistä, huomaan, että keskitettyä tietoa Turkittomasta perjantaista ei löydy. Keskitetyllä tiedolla tarkoitan sellaista verkkosivua, jossa kerrottaisiin tapahtuman historiasta, tarkoituksesta ja viettomuodoista edes perusteet. Esimerkkinä mainitsen, että samana päivänä vietettävälle Älä osta mitään-päivälle (josta kirjoitan kenties vuoden päästä) on mielestäni tehty melko hyvä verkkosivu asian esittelyä varten.

Turkittoman perjantain esittelyn puuttuminen interwebistä on mielestäni hyvin hämmentävää, sillä Turkiton perjantai on käsitykseni ja kuulemani mukaan yksi suurimmista eläinoikeuksiin liittyvistä tapahtumista. Turkittomasta perjantaista sekä eri puolilla maailmaa vietettävistä päivään liittyvistä tapahtumista löytyy kyllä runsaasti mainintoja mutta en kuitenkaan löydä kattavaa esittelyä Turkittomasta perjantaista edes Wikipedia-artikkelin muodossa. Kummallista, eikö? Mielestäni tässä olisi selvä petraamisen paikka ja Suomessa esimerkiksi Animalia voisi työstää suomenkielisen, pysyvän verkkosivun aiheesta kansalle helposti löydettäväksi, onhan Animalia muutenkin näkyvästi mukana turkistarhauksen lakkauttamiseen tähtäävässä työssä sekä viettää säännönmukaisesti Turkitonta perjantaita. Pitänee laittaa vinkkiä ja toivomusta eteenpäin.

Uskaltaudun tässä nyt väittämään, että marraskuun viimeinen päivä on valikoitunut Turkittomaksi perjantaiksi koska se sattuu olemaan Yhdysvalloissa kiitospäivän jälkeinen ”Black Friday”, joka tunnetaan suurena shoppailupäivänä ja josta joulunajan ostoskausi kunnolla alkaa. Koska Turkiton perjantai ja Black Friday osuvat yhteen, kuvittelisin, että Turkiton perjantai pyrkii tuomaan shoppailumanian keskelle muistutuksen turkistuotteiden epäeettisyydestä ja epäekologisuudesta. Tästä voisin myös päätellä, että Turkiton perjantai on alkujaan Yhdysvalloista, josta se sitten on levinnyt ympäri maailmaa. Tiedä sitten mikä on totuus.

Vegaanisia kettupipareita ja infokortteja valmiina Turkittoman perjantain tempaukseen.

Vegaanisia kettupipareita ja infokortteja valmiina Turkittoman perjantain tempaukseen.

Suomessakin Turkitonta perjantaita vietetään eri puolilla maata ja mm. Animalian aktiivit jalkautuvat jakamaan tietoa turkistarhauksesta. Olin aiemmin tällä viikolla ensimmäistä kertaa mukana Animalian paikallisen alueosaston, Animalia Joensuun, piparitalkoissa, jossa leivottiin vegaanisia kettupipareita ja pakattiin ne infokortin sekä reseptin kera pikku-paketeiksi Turkittomana perjantaina kaupungin kävelykadulla ihmisille jaettavaksi. (Tiedoksesi, piparinjako alkaa klo 11 ja jatkuu niin kauan kuin niitä riittää, joten käyhän hakemassa omasi pois ajoissa! Pipareita löytyy myös gluteenittomana.)

Turkistarhaus kuuluu siihen jokseenkin harvalukuiseen asioiden joukkoon, josta olen järkähtämättömästi sitä mieltä, että oikeita totuuksia ei ole kuin yksi, se jota itsekin julistan: turkistarhaus on julmaa turkiseläimiä kohtaan eikä sille julmuudelle ole minkäänlaista oikeutusta tai edes osittain hyväksyttävää syytä. Eläimen vangittuna pitäminen pienen pienessä (verkkopohjaisessa) häkissä koko lyhyen elämänsä ajan tullakseen lopulta tapetuksi vain ihmisen turhamaisen muodin ja luksustuotteen vuoksi ei voi olla muuta kuin väärin. Turkistarhaus on lopetettava, myös Suomessa. Piste.

Viestini on siis tämä: älä osta mitään, missä on käytetty oikeaa turkista sillä sen turkistuotteen takana on valtava määrä tuskaa ja kärsimystä. Ota selvää turkistarhauksesta, mitä se käytännössä tarkoittaa turkiseläimille, mitkä sen vaikutukset eläimiin ja ympäristöön ovat. Yritä asettua turkiseläimen asemaan, loppujen lopuksi sen ei pitäisi olla kovinkaan vaikeaa, sillä tunteehan eläinkin mm. kipua, stressiä ja janoa, kaipaa turvallisuudentunnetta sekä tarvitsee mahdollisuuden elää elämäänsä niin, että kokee voivansa vaikuttaa siihen – ihan niin kuin me ihmisetkin.

Laitan tähän loppuun muutaman linkin, joista löytyy tietoa turkistarhauksesta. Hieman omaksikin yllätyksekseni valikoituneet linkit ovat kaikki Animalian käsialaa. Siitäkin huolimatta, että lähteiden yksipuolisuus on aina hiukan kyseenalaista, päätin linkityksen kuitenkin jättää tälleensä, ensinnäkin koska tiedän, että Animalian sivut ovat melko turvalliset kaikkien käyttää (ei erityisen järkyttävää kuvamateriaalia) ja toisaalta, sivujen tekstit ovat aina asiallisia ja asiantuntevia sekä helppotajuisia myös asiasta tietämättömille.

Suosittelen seuraavia linkkejä: Animalian verkkosivujen kattava katsaus turkistarhaukseen. Animalian Nasuvasti sanottu-blogissa neljä vuotta sitten ilmestynyt teksti. Animalian Nasuvasti sanottu-blogissa kaksi vuotta sitten ilmestynyt teksti. Animalian ylläpitämä lista turkittomuuteen sitoutuneista vaateliikkeistä.

P.S. Jos tiedät suomen- tai englanninkielisen verkkosivun, jolla kerrotaan Turkittoman perjantain historiasta ja motiiveista enemmän, kerrothan siitä minullekin!

***

Asiallinen kommentointi on Hurinapajassa aina tervetullutta, sen sijaan kaikenlainen möyhkääminen ei. Hurinapaja julistautuukin möyhkäämisvapaaksi alueeksi. Lue lisää kommentoinnin säännöistä.