BBQ-colaseitanpihvit

Oma versioni Vegaanin keittiössä-kirjan cola-seitanista: BBQ-colaseitanpihvit

Oma versioni Vegaanin keittiössä-kirjan cola-seitanista: BBQ-colaseitanpihvit

Tämä on muunnelmani Elina Innasen Vegaanin keittiössä-kirjassa esiintyvästä mainiosta sekä ilahduttavan helposta ja nopeasta cola-seitanista (tämän ruoan valmistaminen on tosiaan nopeaa, toisin kuin tämän postaukseni lukeminen!). Testasin alkuperäistä cola-seitania kirjan ilmestyttyä viime vuonna (suosittelen lämpimästi kirjan hankkimista!) ja meillä ihastuttiin siihen välittömästi. Tai no, mieheni ”juan” ihastui siihen välittömästi, minulla kesti muutaman maistelukerran verran tykästyä. Pahaa tämä seitan ei mielestäni ollut alussakaan mutta ei niin superhyvääkään (tosin sanon aina, että ei kotiruoan tarvitse joka kerta ollakaan älyttömän hyvää vaan riittää, että sen saa kurkusta alas yökkäilemättä ja että se täyttää vatsan ja pitää nälän loitolla mahdollisimman pitkään). Nyt tämä on yksi lemppareistani.

Harmillisesti seitanin tekoon tarvittavaa gluteenijauhoa ja kikhernejauhoa ei ainakaan vielä saa tavallisista ruokakaupoista vaan on käännyttävä joko interwebin (esim. Vegekauppa) tai meillä Joensuussa päin Punnitse&säästä- tai Life-kauppojen puoleen.

Alkuperäisestä reseptistä poiketen tässä marinadissa käytän BBQ-kastiketta ja inkiväärilevitettä/tomaattisosetta ketsupin tilalla, olen myös vähentänyt colajuoman määrää, jotta se omaan makuuni sopii paremmin (muitakin pieniä mausteisiin ja määriin liittyviä tviikkauksia olen tehnyt mutta ne eivät ole yhtä merkittäviä). Colan vähentäminen tarkoittaa tosin sitä, että marinadista ei tule niin tahmeaa kuin alkuperäisellä reseptillä ja vettä jää uunipellille jonkin verran. Tämä ei haittaa itseäni, sillä yleensä teen pihvit jääkaappiin säilöön jo hyvissä ajoin ennen tarjoilua ja paistan sitten pihvit vielä miedolla/keskilämmöllä (kookosöljyssä) juuri ennen ruokailua. Jos sinulla on tarkoitus tarjota pihvit suoraan uunissa kypsentämisen jälkeen, suosittelen että laitat marinadiin colajuomaa tölkillisen (3,3 dl) ja vettä 0,3 dl (toki voit laittaa pelkkää colaakin).

Tavallisesti olen käyttänyt Ginger Peoplen inkiväärilevitteen tilalla ihan vaan tomaattisosetta, mutta viimeksi pihvejä tehdessäni se oli meiltä loppu, joten hätäpäissäni otin kaapista inkiväärilevitettä tilalle. Katastrofia ei onneksi tapahtunut, tosin ei makukaan ihan hirvittävästi muuttunut, kenties joukkoon olisi voinut laittaa vielä inkiväärijauhetta tai tuoretta inkivääriä? Tai laittaa levitteen tilalle/lisäksi Ginger Peoplen Hakattua inkivääriä? Hmm, täytyypä miettiä ja kehitellä tätä inkivääritwistiä vielä. (Suosittelen muutenkin tutustumaan Ginger Peoplen tuotteisiin, ne ovat mielestäni melko vekkuleita, meillä päin niitä saa Punnitse&säästä- sekä Life-kaupoista ja toki tässäkin asiassa voi jälleen konsultoida interwebiä.)

Mutta nyt siihen reseptiin. Ohjeella tulee 17 pihviä eli yksi uunipellillinen. (Huomaan muuten tässä vaiheessa, että en ole pitkään aikaan – kenties koskaan? – muistanut laittaa suolaa taikinaan vaikka alkuperäisessä ohjeessa sitä taisi olla, joten jos haluat, lisää suolaa, ehkä 1-2 tl.)

Pihvitaikinaan tarvitset:

  • 3,5 dl gluteenijauhoja
  • 1 dl kikhernejauhoja
  • 1 tl sipulijauhetta
  • 2 tl valkosipulijauhetta
  • 3 tl savupaprikajauhetta
  • 2 dl vettä (+ noin 1-2 rkl)
  • 2 tl srirachaa (chilikastike)
  • 2 rkl sileää, sokeritonta ja suolattua maapähkinävoita

Paistomarinadiin tarvitset:

  • 2,5 dl colajuomaa
  • 1,25 dl vettä (jos tarjoat pihvit suoraan uunista, paistamatta niitä pannulla, käytä veden tilalla colajuomaa)
  • 0,5 dl rypsiöljyä
  • 0,75 dl BBQ-kastiketta (Santa Maria American BBQ Sauce, maku original)
  • 2 rkl inkiväärilevitettä (Ginger People) tai tomaattisosetta
  • 1tl sipulijauhetta
  • 1 tl valkosipulijauhetta
  • 0,75 tl cayennepippurijauhetta
  • 1,5 tl kuivattua basilikaa
  • 1,5 tl kuivattua ruohosipulia
  • 1,5 tl suolaa

Tee näin:

  1. Sekoita taikinan kuivat aineet yhteen kulhossa.
  2. Yhdistä vesi, sriracha ja maapähkinävoi. Sekoita haarukalla kunnes maapähkinävoi suurimmaksi osaksi liukenee pehmeäksi mössöksi.
  3. Tee kuivien aineiden keskelle kolo ja kaada siihen ensin 2/3 nesteestä, sekoita isolla haarukalla, kaada nesteestä loput ja työstä sitten taikinaa käsin. Joudut varmaankin vielä lisäämään hiukan vettä, jotta saat jauhot ja nesteen sekoittumaan kunnolla keskenään. Lisää vettä varovaisesti pari teelusikallista kerrallaan ettei taikinasta tule liian vetistä (taikinan kuuluu olla kiinteää ja hieman kimmoisaa). Seitantaikinaa ei tarvitse varsinaisesti vaivata mutta ainekset on sekoitettava kunnolla toisiinsa, joten tässä vierähtää muutama minuutti.
  4. Muotoile taikinasta pötkö ja leikkaa siitä sahateräisellä veitsellä 17 pihviä.
  5. Litistele ja venytä pihvejä hieman käsin ja laita ne leivinpaperilla vuoratulle, korkeareunaiselle uunipellille.
  6. Sekoita kaikki marinadin aineet yhteen ja kaada pihvien päälle.
  7. Paista uunissa 200 asteessa keskitasolla 20 minuuttia. Ota pelti uunista ja käännä uunin grillitoiminto päälle. Valele pihvejä marinadilla ja laita pelti takaisin uuniin, nyt ylimmälle tasolle grillivastuksen alle. Paista 4 minuuttia. Ota pelti taas uunista, käännä pihvit ympäri, valele niitä marinadilla ja laita takaisin uuniin vielä 4 minuutiksi tai kunnes marinadi on siirappista ja pihvien reunoissa on väriä (tämä ei ole niin nöpönuukaa jos paistat pihvit vielä pannulla).
  8. Anna pihvien vetäytyä hetki ennen tarjoilua tai jäähdytä ne ja laita jääkaappiin odottamaan paistamista.

Vielä varoituksen sana loppuun: seitantaikina on todella takertuvaa kuivuessaan, joten pese taikinan kanssa kosketuksissa olleet välineet heti kun saat pihvit uuniin tai peitä ne ainakin kokonaan vedellä. Meillä on yksi tiskiharja jouduttu heittämään roskiin sen takia, että taikina jämähti harjaksiin kiinni koska en muistanut sitä puhdistaa heti enkä myöhemmin saanut taikinaa harjasta enää irti.

BBQ-colaseitanpihvit pastan ja kantarellikastikkeen kera, slurpsis

BBQ-colaseitanpihvit pastan ja kantarellikastikkeen kera, slurpsis

Pihvit jasmiiniriisillä ja kasviksilla, slurpsis vol.2

Pihvit jasmiiniriisillä ja kasviksilla, slurpsis vol.2

P.S. Tsekkaa myös Omenaseitanpihvit.

Mainokset

Kommenttisi

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s