Peltileipä (joka luulee olevansa focaccia)

Peltileipä, joka luulee olevansa focaccia

Peltileipä, joka luulee olevansa focaccia

Meillä on ihastuttu tähän muhevaan ja mehevään peltileipään. Leipä on superhelppo valmistaa ja täytteitä tai jauhoja vaihtamalla siitä saa erilaista herkkua vaikka joka viikko . Eräänä päivänä muutama kuukausi sitten tutkin eri focaccia-reseptejä ja kun en ollut täysin tyytyväinen yhteenkään niistä, päätin heivuttaa ne eli yhdistellä reseptejä ja lisäillä omiani. Joten tässäpä heivutettu focaccia, suomalaisittain ihan vaan peltileipä. Ohjeesta tulee yksi uunipellillinen.

Taikinaa varten tarvitset:

  • 2 dl kuplavettä
  • 2 dl kauramaitoa (tai vettä)
  • 6 dl vehnäjauhoja
  • 2 dl kaurajauhoja
  • 1 pss kuivahiivaa
  • 1 tl suolaa
  • 1,5 tl sokeria tai siirappia
  • 0,5 dl rypsiöljyä, oliiviöljyä tai muuta haluaamaasi öljyä tai näiden sekoitusta

Leivän päälle tarvitset:

  • n. 0,2 dl öljyä
  • n. 1-2 tl kuivattua salviaa ja minttua (tai tuoreita mieliyrttejäsi haluamasi määrä)
  • (karkeaa) merisuolaa
  • kirsikka- tai miniluumutomaatteja tai tuoreita tai kuivattuja, pehmeitä viikunoita

Tee näin:

  1. Sekoita keskenään kaurajauhot, 1 dl vehnäjauhoja, kuivahiiva, suola ja sokeri yhdessä kulhossa ja laita loput vehnäjauhot toiseen.
  2. Yhdistä kuplavesi ja kauramaito ja lämmitä mikrossa reilusti kädenlämpöiseksi (n. 42 astetta).
  3. Lisää nesteeseen ensin kaurajauho-vehnäjauhoseos ja sekoita vispilällä. Lisää sitten loput jauhot ja öljy muutamassa erässä. Sekoita aineet hyvin keskenään kunnes taikina on hyvin käsiteltävää, viimeiseksi kannattaa laittaa himpun verran öljyä. Taikinaa ei tarvitse kuitenkaan varsinaisesti vaivata ja se saa jäädä melko löysäksi. Anna kohota vedottomassa paikassa pyyheliinan alla noin puoli tuntia.
  4. Vuoraa syvä uunipelti leivinpaperilla (sipaise leivinpaperille vielä öljyä jos haluat pohjasta rapsakamman, tämä ei kuitenkaan ole välttämätöntä enkä itse sitä yleensä tee), kaada kohonnut taikina leivinpaperin päälle ja levitä se tasaisesti pellille öljytyin tai kevyesti jauhotetuin käsin. Kohota vielä noin 10-15 minuuttia.
  5. Sekoita kuivattu salvia ja minttu pieneen määrään öljyä ja sivele yrtti-öljyä leivän pintaan.
  6. Halkaise kirsikka-tai miniluumutomaatit tai viipaloi viikunat ja painele kevyesti leivälle. Sivele niidenkin päälle vielä hiukan yrtti-öljyä.
  7. Rouhaise vielä merisuolaa myllystä leivän päälle.
  8. Paista peltileipää esilämmitetyssä uunissa 225 astetta, uunin toiseksi alimmalla tasolla, noin 15 minuuttia tai kunnes leipä on saanut hiukan väriä.

Peltileipä on parhaimmillaan tuoreena ja lämpimänä.

Peltileipää voi muunnella helposti täytteitä vaihtamalla. Kokeile esimerkiksi kuivattuja karpaloita, pähkinöitä, siemeniä, aurinkokuivattuja tomaatteja, oliiveja tai paistettuja sieniä. ”Oikeassa” focacciassa käytetään tuoretta rosmariinia, mutta koska en ole rosmariinin suuri ystävä, käytän muita yrttejä – ja yleensä ne ovat kuivattuja, koska eihän minulla koskaan tuoretta ole kun tätä leipää tekee mieli. Teki niin tai näin tai miten päin vain, vikaan ei tämän peltileivän kanssa voi mennä (paitsi jos unohtaa sen uuniin vartin verran liian pitkäksi aikaa kuten minä tässä päivänä eräänä)!

 

Mainokset